Er is een groeiende vraag naar cannabidiol (CBD) houdende extracten. Deze stof – een bestanddeel van de cannabisplant – zou namelijk een heilzame werking hebben bij tal van klachten zoals chronische pijn en spasticiteit. In de Verenigde Staten is de wetgeving met betrekking tot het toegestane cannabidiolgehalte per staat verschillend en er bestaat een keur aan verschillende producten die cannabidiol bevatten, zoals viskeuze plantextracten, alcohol met daarin opgeloste cannabidiol en vaporizers.[2] Doordat de wetgeving verschilt per staat, is ruis ontstaan over het toezicht op cannabidiolproducten.
Om duidelijkheid te verkrijgen over het daadwerkelijke cannabidiolgehalte van deze producten, besloot de onderzoeksgroep deze producten online aan te schaffen, De producten werden vervolgens opgeslagen zoals aangegeven op de verpakking. Daarna werden de producten geblindeerd gelabeld en naar het lab verzonden.
De onderzoekers waren liberaal in hun criteria: het product mocht 90 tot 110% van de vermelde waarde bevatten om het predicaat ‘juist gedoseerd’ te verkrijgen. In de 84 aangeschafte producten varieerde de CBD-concentratie van 0,10 tot 655,27ng/ml, terwijl op de verpakkingen hoeveelheden van 1,33-800ng/ml vermeld stonden. 42,85% van de producten waren ‘underlabeled’, 26,19% van de producten waren ‘overlabeled’ en slechts 30,95% van de producten was juist gelabeld. De vaporizers waren het minst goed gelabeld, terwijl de oliën het best gelabeld waren.
Deze ‘mislabeling’ is problematisch omdat dit in het geval van overlabeling kan betekenen dat het aangeschafte product in feite onwerkzaam is, terwijl ‘underlabeled’ producten kunnen leiden tot een te hoge dosering, welke tot intoxicaties zouden kunnen leiden.
De auteurs concluderen dat er om deze mislabeling in het vervolg te voorkomen, duidelijkere en meer eenduidige regelgeving met betrekking tot cannabidiolproducten zou moeten komen. Want is het niet van het allergrootste belang dat de gebruiker weet hoeveel van het product dat hij verwacht te gaan gebruiken, tot zich gaan nemen? Het feit dat de online cannabidiolverstrekking nu zo georganiseerd is, betekent dat mensen die een licht preparaat aanschaffen omdat zij slechts het homeopathische effect beogen zomaar zouden kunnen gaan trippen, terwijl patiënten die lijden onder de pijn en daarvoor een extract aangeschaft hebben blijven lijden, simpelweg omdat ze nauwelijks werkzame stof binnenkrijgen, waardoor ze het slechts met het placebo-effect moeten stellen. Dit onderzoekje werpt de vraag op waarom het CBD-gehalte op deze producten zo slecht omschreven is. Komt dit echt door het verschil in wetgeving? Vervalt het product snel? Of zouden de fabrikanten zich er gewoonweg niet van bewust zijn hoeveel van het werkzame product er in hun preparaten zit?
Referenties
- Bonn-Miller, M.O., et al., Labeling Accuracy of Cannabidiol Extracts Sold Online. JAMA, 2017. 318(17): p. 1708-1709.
- Whiting, D., Synthetic Cannabinoid Receptor Agonists: a heterogeneous class of novel psychoactive substance with emerging risk of psychosis. Evid Based Ment Health, 2015. 18(4): p. 110.