Trans magnetische stimulatie effectief in verminderen obsessieve compulsieve symptomen

Anatomie brein

Anatomie brein

De behandeling van patiënten met obsessieve-compulsieve stoornis middels Trans magnetische stimulatie (rTMS) kan mogelijk effectiever dan nu gebeurt. Als patiënten eerst extra hoogfrequente stimulatie ondergaan dan lijken hun obsessief compulsieve symptomen meer te ververminderen dan wanneer zij niet die extra behandeling krijgen.

 

rTMS is een vorm van non-invasieve breinstimulatie die metmagneetpulsen gebieden in het brein kan stimuleren. Deze behandeling wordt gegeven aan patiënten met een depressie. In onderzoeksverband wordt dezelfde behandeling ook toegepast bij patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis.

 

 

Er is nog geen consensus over het gebied in de hersenen wat het beste gestimuleerd kan worden om de hoogste effectiviteit te bereiken. Nederlandse onderzoekers 1 hebben de laatste jaren in een aantal onderzoeken aangetoond dat stimulatie van verschillende gebieden voor vermindering van symptomen kan zorgen. Ook laten zij zien dat prestimulatie met rTMS de effectiviteit van de behandeling kan verhogen.

 

Een voorbeeld hiervan wordt beschreven in het gerandomiseerde onderzoek van Vidya et al. 2 in het Journal of ECT. Hierin werden 30 patiënten opgedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg 10 sessies hoogfrequente rTMS gevolgd door laagfrequente rTMS en de andere groep ontving alleen 10 sessies laagfrequente rTMS. Na afloop lieten de patiënten in de eerste groep meer verbetering zien in afname van dwanghandelingen dan de andere groep.

 

Mogelijk dat het toevoegen van de hoogfrequente rTMS voorafgaand aan de behandeling zorgt voor priming (een soort klaarstomen/voorbereiden) van de hersenen. Helaas zijn al deze onderzoeken gebaseerd op kleine groepen patiënten waardoor eerst nog meer onderzoek nodig is voordat rTMS breed kan worden gegeven aan patiënten met een obsessieve compulsieve stoornis.

 

Literatuur:

1. Fitzsimmons SMDD, van der Werf YD, van Campen AD, et al. Repetitive transcranial magnetic stimulation for obsessive-compulsive disorder: A systematic review and pairwise/network meta-analysis. J Affect Disord. 2022;302:302-312. doi:10.1016/J.JAD.2022.01.048

2. Vidya KL, Rao PG, Goyal N. Adjuvant Priming Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation for Treatment-Resistant Obsessive-Compulsive Disorder. J ECT. 2022;38(1):e1-e8. doi:10.1097/YCT.0000000000000791

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!