Psychiatrie van de Toekomst

Psychiatrie van de Toekomst

Psychiatrie van de toekomst

Titel: Generationele overdracht van depressie? 

Deze post maakt deel uit van de rubriek “Psychiatrie van de Toekomst” in het Tijdschrift voor Psychiatrie, in samenwerking met De Jonge Psychiater (pdf versie)

 

Waarom dit onderzoek?

Het verhoogde risico op een depressieve stoornis bij kinderen van ouders met een (doorgemaakte) depressie is algemeen bekend. Of dit risico overgedragen wordt over verschillende generaties heen was nog onbekend. 

 

Onderzoeksvraag

Wordt een depressieve stoornis overgedragen van generatie op generatie? 

 

Hoe werd dit onderzocht?

62 families werden geïncludeerd in een 30 jaar durende, retrospectieve studie over drie generaties heen. Er werden gedurende de studie semigestructureerde interviews (o.a. Schedule for Affective Disorders and Schizofrenia-Lifetime version) afgenomen bij de grootouders (n = 62), ouders (n = 127) en kinderen (n = 251). Statistische analyse was gefocust op de interactie tussen de aanwezigheid van een depressieve stoornis in het leven van een grootouder en/of ouder op de prevalentie van een depressieve stoornis in het leven van het kind. 

 

Belangrijkste resultaten

Met een ouder met een (doorgemaakte) episode van een depressieve stoornis verdubbelde het risico op een depressieve stoornis in het leven van het kind ten opzichte van een kind met ouders die nooit een depressieve stoornis hadden. Indien deze ouders zelf een ouder hadden met een episode van een (doorgemaakte) depressieve stoornis verdriedubbelde het risico voor het kind. Daarbij was het risico op suïcidaliteit en misbruik of afhankelijkheid van middelen ook twee- tot driemaal zo hoog in deze groep. 

 

Consequenties voor de praktijk

Dat de kans op depressie toeneemt bij een kind met een ouder die een depressieve episode heeft (doorgemaakt), maar vooral wanneer ook een grootouder is/was aangedaan, benadrukt het belang van een familieanamnese en dat hierbij naar meerdere generaties gevraagd moet worden. Toekomstig onderzoek zou enerzijds gericht kunnen worden op het identificeren van biologische markers in deze groep van grootouders, ouders en kinderen met een depressieve stoornis en anderzijds zich kunnen richten op preventieve interventies bij kinderen of adolescenten met een ouder en grootouder met een depressieve stoornis. 

 

 

Referentie

Weissman MW, Berry O O, Warner V, Gameroff M J, Skipper J, Talati A, e.a. A 30-year study of 3 generations at high risk and low risk for depression. JAMA Psychiatry 2016; 73: 970-7. 

  

Deze post maakt deel uit van de rubriek “Psychiatrie van de Toekomst” in het Tijdschrift voor Psychiatrie, in samenwerking met De Jonge Psychiater (pdf versie)

De auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!