ePsychologie: over technologie in therapie

Epsychologie

Epsychologie

Een boek over technologie in therapie; een boek rond een van deze twee complexe onderwerpen wordt vaak vanuit een droog-wetenschappelijke hoek benaderd waarbij enerzijds utopische visies over de eindeloze mogelijkheden van technologie worden beschreven alsook apocalyptische doemberichten over schendingen van privacy, autonomie en ontmenselijking door dezelfde technologieën. Daarnaast behoeft de lezer behoeft veelal enige voorkennis te hebben om dit alles te kunnen volgen. Maar gelukkig niet dit boek!

 

Op een vijftiental pagina’s per hoofdstuk loodst de auteur je doorheen 7 vormen van technologie: websites, apps, chatbots, serious games, wearables, virtual reality en augmented reality. De hoofdstukken zelf hebben steeds eenzelfde opbouw; enkele historische en hedendaagse illustraties van de besproken technologie, bestaande wetenschappelijke onderbouwing gevolgd door een genuanceerde visie op het gebruik ervan en eindigt met enkele kernboodschappen “voorbij het verhaal”. Een mooi evenwicht werd daarbij gevonden tussen een ludieke schrijfstijl en een bondige informatieve stijl.

 

 

 

 

Door de duidelijke afscheiding tussen de hoofdstukken hoef je niet de volgorde “volgens het boekje” te volgen en kan je heen en weer springen doorheen de hoofdstukken. Geregeld wordt ook een overkoepelend aspect geduid, zoals privacy of big data. Verwacht daarbij geen exhaustief lijstje van voor- en nadelen maar wel steeds de belangrijkste meerwaarde alsook het meest prangende obstakel van deze technologieën voor de geestelijke gezondheid. Een eenvoudig en rustig layout/kleurenschema richt je op de tekst zelf en leidt niet teveel af.

 

Een nuttig “startboek” voor elke leek, technicus en/of therapeut die meer wil weten over de mogelijkheden van technologie voor de geestelijke gezondheid zonder je te moeten verdiepen in allerlei technische aspecten. Na het boek zal je niet in staat zijn om technologie in je praktijk te integreren of zelf direct aan de slag te kunnen met een website of serious game maar je zal alvast aangestoken geraken door het enthousiasme van de auteur voor dit aspect in de geestelijke gezondheidszorg.  Hopelijk zal dit boek dus de beroepsgroep enthousiasmeren over het gebruik van technologie in therapie.

 

En ja hoor, ook verkrijgbaar als E-book 😉

 

 

Referentie
ePsychologie. Over technologie in therapie.
Tom van Daele
Academia Press
ISBN 9789401458436
128 pagina’s

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!