Boekrecensie: “De burn-out bubbel”

De burn-out bubbel

De burn-out bubbel

Over burn-out is al heel wat gezegd en geschreven. Dus een aangebrande discussie in de redactie of er nog een recensie over het onderwerp burn-out moest komen, was wel op zijn plaats. Zelf ben ik blij dat we dit boek een kans hebben gegeven want hoewel de subtitel heel erg aanspreekt “het échte verhaal”, vult het ook grotendeels deze verwachtingen in.

 

Het boekje zelf heeft een aantrekkelijke lay-out die de reeds duidelijke structuur mee ondersteunt en zelf niet op de voorgrond komt te staan. De inhoud is niet gericht op de “doe-het-zelver burn-out ervaringsdeskundige” maar valt daarbij ook niet in de valkuil van een niet toegankelijk “expert” verhaal te brengen waarbij allerlei voorkennis nodig is. Natuurlijk wordt er soms geraakt aan thema’s die niet eenvoudig uit te leggen zijn, zoals de differentiatie met stemming- en angststoornissen en kunnen niet alle gelieerde thema’s aan bod komen. Dit zou een beperking van het boek kunnen zijn maar hangt dus wel af van de achtergrond en verwachting van de lezer zelf.

 

De auteurs, met aparte expertise, vormen een sterk duo waarbij de bepaalde inhoudelijke aspecten (definitie en epidemiologie van burn-out alsook diagnosestelling) sterk wetenschappelijk onderbouwd en gerefereerd worden. De beschrijvingen wie de diagnose kan stellen, wie behandelaars kunnen zijn en hoe de werkgevers een rol kunnen spelen zijn quasi uitsluitend gericht op de Nederlandse situatie. Vlaamse lezers, mea culpa, blijven wat op hun honger zitten om in de Vlaamse situatie inzicht te verkrijgen. Zonde, want de Nederlandse situatie wordt wel grondig en kritisch beschreven.

 

Door de herhaling van epidemiologiecijfers over de hoofdstukken heen maakt dat andere boodschappen over intra- ,interpersoonlijke en maatschappelijke problemen als factor minder duidelijk overkomen maar dit eindgedeelte compenseert hier dan weer voor.

 

Burn-out; het laatste woord is er nog niet over gezegd maar iemand die graag wil meepraten kan best hier al eens starten.

 

Referentie:
De burn-out bubbel – Het échte verhaal
Wilmar Schaufeli en Jan Jaap Verolme
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
ISBN: 978-90-368-2756-0
216 pag.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!