Boekrecensie: “Het gekaapte brein” – Verslavingsgedrag beter begrijpen

Het gekaapte brein

Het gekaapte brein

“Het Gekaapte Brein” van klinisch psycholoog Paul van Deun richt zich op eerstelijnsprofessionals, patiënten en hun naasten en wil een praktijk schetsen waarbij de recente neurobiologische inzichten toepasbaar in werden verwerkt. Dat stond toch alvast op de achterflap van het boek. Zoals wanneer een dealer zijn klant iets beloofd, is the proof of the pudding in the eating… een verleiding die ik niet kon weerstaan.

 

De auteur is wel best eerlijk: weinig van dit boek komt van eigen onderzoek. Sterker, zelfs de titel van het boek is “gekaapt” van de Amerikaanse psychiater en directeur van het Nationaal Institutie on Drug Abuse Nora Volkow die geregeld spreekt over “the hijacked brain”. De auteur schetst daarentegen wel een mooi overzicht van de facetten van verslavingsgedrag en hoe hier historisch naar werd gekeken (ziektetheorieën) en maakt dan een link naar de onderliggende verslavingsmechanismen die hier een rol in spelen. Sterk aan dit boek is dat er vlot wordt geschakeld tussen recente wetenschappelijke ontwikkelingen, veelal op vlak van neurobiologie, psychologische theorieën en aspecten maar ook de sociale/maatschappelijke facetten die een rol spelen bij verslaving komen aan bod.

 

In het eerste deel van het boek wordt een goed evenwicht bewaard bij het bespreken van al deze facetten waarbij in het tweede deel het interessegebied van de auteur, de neurobiologische vooruitgang, meer doorschemert. Een drankspelletje waarbij je een borrel moet drinken telkens als “dopamine” wordt vermeldt zou ik niet adviseren… Toch slaagt de auteur erin om niet te vervallen in droge lectuur waar ingezoomd wordt op een bepaald gen of neurotransmitter an sich en wordt de link met verslavingsmechanismen en verslavingsgedrag steeds geduid middels klinische vignetten. Het laatste deel van het boek is minder gestructureerd, en lijkt wat eindjes aan mekaar te willen knopen. Herhalingen worden opeens opvallend, een gedeelte over gaming en gokverslaving is aanwezig en interessant maar lijkt wat losser te staan van de rest. Ook een snelle introductie in wat therapie is en in welke fasen er zijn is moedig maar snijdt soms kort de bocht af. Misschien te hoog gegrepen om dit alles in 1 boek te willen laten landen dat voor een breed publiek leesbaar moest blijven.

 

Als besluit is dit een goed introductieboek voor leken en professionals omtrent verslavingsgedrag. Voor professionals biedt het een uitdaging in integratief denken aan maar mist het wat referenties om verder uit te diepen. Kortom: de achterflap beschrijft het boek accuraat! Ik kreeg er alvast niet genoeg van…

 

Referentie:
Het gekaapte brein – Verslavingsgedrag beter begrijpen

Paul van Deun
Pelckmans Pro
ISBN: 9789463371537
136 pag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!