Boekrecensie: Staat van Ontkenning

Staat van ontkenning

Staat van ontkenning

In Staat van Ontkenning toont Erik Rozing zich een visionair schrijver om twee redenen.

Ten eerste schetst hij terecht een onthutsend beeld van het beloop van de klimaatcrisis in de komende decennia. Immers, met de huidige beperkte maatregelen om emissies terug te dringen zal onze leefomgeving zo gaan veranderen dat we er op allerlei manieren in Nederland direct mee te maken krijgen, van een volgende overstroming (in dit boek de Tweede Watersnoodramp genoemd) tot klimaatterrorisme. Rozing schetst in zijn boek apocalyptische beelden waarbij allerlei technieken door klimaatextremisten worden ingezet om de slapende overheid wakker te schudden, van aanvallen met “peacedrones” die lachgas verspreiden, tot grootschalige cyberaanvallen.

 

Ten tweede schetst Rozing een even onthutsend beeld van een Russische grootmacht, geleid door een tsaar (ja, dit is een toekomstroman) die voortdurend bezig is met landjepik. Beide aspecten maken dit boek zeer aantrekkelijk voor de lezer geïnteresseerd in klimaat en geopolitiek. Maar ook lezers met affiniteit voor geneeskunde worden getrakteerd op vindingrijke literatuur. Er worden bijvoorbeeld “nova’s” gecreëerd middels genetische manipulatie van het DNA van een enkel persoon of dier, zonder dat dit klonen zijn. Eén van de hoofdpersonen komt er laat in zijn leven achter nova te zijn. Dit stelt hem voor de vraag of hij zich hierdoor anders moet gaan voelen of gedragen. Stel het je maar eens voor: je DNA is afkomstig van slechts één persoon en je moeder blijkt niet je biologische moeder te zijn.

Rozings stijl en taalgebruik zijn afwisselend en al even vindingrijk als de inhoud van deze roman, die weet te boeien tot de laatste pagina. Zo zijn er zinnen die tot nadenken zetten over kernwaarden en -eigenschappen die in deze tijd des te urgenter zijn geworden, zoals ‘Misschien was moed soms niets anders dan iets doen zonder na te denken’. Andere prachtige frases vond ik: ‘…mooie vrouwen die het dansen gereduceerd hadden tot een afwisseling van bevallige poses…’ en ‘Hij sloot niet uit dat dit voor hem het einde zou zijn en dat ieders einde uiteindelijk onbegrijpelijk was’. Ik hoop dat het einde van dit boek voor Rozing aanleiding geeft tot het schrijven van het begin van zijn volgende roman.

 

Referentie:
Staat van ontkenning
Erik Rozing
J.M. Meulenhoff
ISBN: 9789029094542
416 pag.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!