KenMed – websites met objectieve informatie over psychofarmaca

Er wordt door Nederlanders flink gegoogled1 naar gezondheidsinformatie en er zijn aanwijzingen dat gebruikers van psychofarmaca ook naar informatie zoeken op Google. Op het internet is het niet makkelijk om betrouwbare, goed leesbare informatie te vinden tussen de wirwar van forums, meningen en ervaringen. Vroeger waren er voor informatie over psychofarmaca papieren patiëntfolders te vinden in wacht- en spreekkamers, maar die zijn op weinig plekken nog te vinden. Het Kennisplatform Medicatie in de Psychiatrie lanceerde daarom recent vijf websites over medicatie die in de psychiatrie veel wordt voorgeschreven.

 

Veel mensen gaan bij klachten of nieuwe medicatie eerst zelf online op onderzoek uit. Er zijn veel betrouwbare sites, maar ook heel wat websites die minder genuanceerd en wetenschappelijk gefundeerd zijn. Gebruikers van psychofarmaca lijken zich ook online te informeren. In een recent onderzoek vond Frank Gerritse, psychiater en DJP-redacteur, namelijk dat het online zoekvolume van antidepressiva en antipsychotica positief gecorreleerd is met het voorschrijfvolume van antidepressiva en antipsychotica in Nederland.2 Dit werd onderzocht met behulp Google Trends, een vrij toegankelijk medium, dat de interesse in zoektermen over een bepaalde periode weergeeft. De positieve correlatie tussen voorschrijfvolume en online zoekvolume zou kunnen betekenen dat patiënten hun voorgeschreven medicatie uitgebreid googlen. Het onderstreept het belang van betrouwbare en makkelijk leesbare online informatie over psychofarmaca. Immers, patiënten kunnen een nogal vertekend beeld krijgen van informatie die zij vinden op het Internet.

Om deze reden werd recent het Kennisplatform Medicatie in de Psychiatrie (KenMed) opgericht. KenMed is een initiatief van professionals en ervaringsdeskundigen. Veel verschillende (oud) DJP-ers zitten in de redactie. Onlangs werden vijf websites over psychofarmaca gelanceerd: www.antidepressiva.nl www.stimulantia.nl www.stemmingsstabilisatoren.nl www.benzodiazepines.nl en www.antipsychotica.nl De websites geven objectieve informatie over psychofarmaca op begrijpelijk (B1) taalniveau en gaan in op de werking, bijwerkingen, feiten en fabels en bieden handvaten om een keuze te maken. De informatie is op groepsniveau en gaat dus niet over individuele middelen. De websites zijn niet vóór of tegen psychofarmaca en geven patiënten de gelegenheid om informatie thuis eens rustig door te nemen en hierdoor een goed geïnformeerde keuze te maken. De websites en het kennisplatform is nog vol in ontwikkeling. Ben jij psychiater (in opleiding), (ziekenhuis)apotheker of heb je ervaringskennis en wil je graag bijdragen? Neem dan contact op!

Bronnen:

1. Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:C5115

2. Frank Gerritse – Googlen patiënten hun voorgeschreven medicatie? Het belang van betrouwbare informatie – presentatie Voorjaarcongres 2022

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!