Oud ≠ out

Eindelijk oud

Eindelijk oud

Een boek over het nut en de schoonheid van het ouder worden. Het is een pleidooi voor de mens op leeftijd. Waarom erkennen we hun (levens)wijsheid niet wat meer en stellen we tegenwoordig elke vraag die we hebben aan google in plaats van onze opa’s en oma’s?

 

Om te beseffen welke belangrijke rol de oudere mens heeft gespeeld moet je je wel wat door de eerste hoofdstukken van het boek heen worstelen. Daar worden stuk voor stuk onze evolutionaire voorouders besproken. Vooral om een idee te krijgen van hoe het er vroeger aan toe ging en wat er voor heeft gezorgd dat we momenteel stukken ouder worden dan destijds. De evolutie nam een flinke sprong op het moment dat de wat oudere vrouwen de zorg en opvoeding van de kleinkinderen voor hun rekening begonnen te nemen. Kennis werd doorgegeven in plaats van dat het mee het graf in werd genomen. De levensverwachting stijgt ontzettend en op een bepaald moment verandert je rol dus van voortplanter naar verzorger/opleider. Dat alles om te benadrukken dat de oudere mens ons gebracht heeft tot waar we nu staan.

 

Wat mij vooral in dat eerste gedeelte van het boek een beetje stoort zijn de herhaaldelijke verwijzingen naar andere boeken van de schrijver waarin delen van zijn pleidooi uitgebreider worden verwoord. Maar goed, we worden dus oud. De vraag die velen van ons zich stellen is echter vandaag de dag – hoe kunnen we nóg ouder worden? En vooral ook hoe worden we gezond oud? Op deze vragen probeert Mark Nelissen, gesteund door wetenschappelijk onderzoek, voorzichtig antwoorden te formuleren. Voor mensen werkzaam in de gezondheidszorg worden er geen wereldschokkende onthullingen gedaan. Het belang van bewegen en sociaal contact wordt aangehaald, je moet niet te vroeg met pensioen gaan en toch een beetje opletten met wat je eet om de kans op een langer leven te vergroten. Hij verklaart waarom het leven zo veel sneller lijkt te gaan als je ouder bent en staat stil bij hoe je het toch kan proberen -af te remmen-.

 

Dat doet hij goed, maar des te dichter we bij het einde komen des te meer zijn visie en goedbedoelde adviezen m.b.t. een aantal zaken ook naar voren komen. Hoewel hij expliciet aangeeft dat het ons volste recht is om anders te denken, blijf ik toch met het gevoel zitten dat anders denken een wat minderwaardige visie is, vanwege de argumenten ertegen. Kortom, mij lag het boek en zijn stijl niet echt. De algemene boodschap van het boek, waarbij de auteur vooral meer respect lijkt te vragen voor ouderen, kan ik echter alleen maar toejuichen. En ben je een ouder wordende persoon op zoek naar antwoorden op een aantal (levens)vragen, dan kan Eindelijk Oud je ongetwijfeld op weg helpen.

 

 

Bibliografie

Eindelijk oud – Mark Nelissen.

EAN: 9789401444194

Aantal pagina’s: 256

Lannoo

De auteur

Linda van Diermen

Linda van Diermen

Meer van deze auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!