Erik-Jan Vlieger, de auteur, vertrekt van een “persoonlijk verhaal”, waarbij de aanhalingstekens staan voor het feit dat het eigenlijk gaat over een persoonlijk verhaal van de buurman van de auteur. Op zich blijft het verhaal wel staan gezien het een realistische beeld geeft over de problematiek die de auteur wil beschrijven en uit “persoonlijke” verhalen ontstaan wel eens de mooiste initiatieven.
Het boek start met een positief beeld te schetsen over de vooruitgang van geneeskunde in de laatste decaden en de wijze waarop deze werd behaald. De gezondheidswinst en innovatie die daardoor tot stand is gekomen bracht en brengt nieuwe obstakels met zich mee: een overspoelende hoeveelheid aan data en studies waarvan de resultaten amper nog te volgen of te begrijpen zijn. De gekende “sturing”, namelijk het ontwikkelen van richtlijnen en protocollen, verloopt veel te traag in de praktijk en het wiel wordt daardoor vaak opnieuw uitgevonden. De auteur wil, onder andere met dit boek, enkele van deze obstakels in de vooruitgang van de geneeskunde uit de weg te helpen.
Een goed gedeelte van het boek bestaat uit een mooie vergelijking tussen de huidige manier van werken en enkele andere opties zoals worden samenvattingen door uitgevers zelf, gebruik van artificiële intelligentie en klinische netwerken. Voornamelijk het concept van klinische netwerken wordt hier sterk gepromoot waarbij de twee andere opties eigenlijk ook in geïntegreerd kunnen worden. Een slimme truc om uiteindelijk slechts 1 keuze te hebben en hoewel enig idealisme de auteur niet vreemd is, volledig onrealistisch zijn zijn voorstellen ook niet. Kort door de bocht genomen zou De Jonge Psychiater als een klinisch netwerk omschreven kunnen worden: voor-en-door psychiaters die artikels doornemen en samenvattingen online zetten zodat niet alle psychiater alle artikels moet lezen, het ontwikkelen van “protocollen” (zie Acute Boekje), etc.
In het boek staan geregeld, tot paginagrootte, afbeeldingen die voornamelijk decoratief van aard zijn. Het maakt het lezen op zich aangenamer gezien de afbeeldingen uniform zijn en relatief strak maar een echte meerwaarde zijn ze helaas niet. Daarentegen wordt er wel verwezen naar een reeks animaties op de website van het boek. Daar komen de afbeeldingen dan wel tot hun recht. Een tip voor toekomstige auteurs: zet er een QR-link bij zodat lezers met hun smartphone tijdens het lezen de animaties kunnen bekijken. Op zich innovatief om met de animaties te werken maar de implementatie kon vollediger.
Het nieuwe brein van de dokter beschrijft een ernstig probleem voor de toekomstige ontwikkeling en implementatie van innovatie in de gezondheidszorg. De vooropgestelde oplossing van de verdere ontwikkeling van klinische netwerken is een mooi voorstel en zet je aan het denken. Kortom een boek dat er best mag zijn.
Referentie
Het nieuwe Brein van de Dokter: medische kennis uit klinische netwerken
Erik-Jan Vlieger
Bohn Stafleu van Loghum (Springer Media)
ISBN 9789036820004