Stelling: om psychiater te zijn moet je van taal houden. Waarom zou je anders voor een vak kiezen waar je de heledag praat en waar elk willekeurig woord op een weegschaaltje gelegd kan worden? Hoe vaak gebeurt het je niet dat je tijdens het uitschrijven van een psychiatrisch onderzoek met een blik op oneindig opkijkt van je scherm, op zoek naar het perfecte woord om de patiënt precieste vatten? Is ze nou lethargisch, akinetisch, inactief of toch psychomotorisch geremd? Gekmakend en heerlijk tegelijk!
Gelukkig zijn we niet alleen in dit jargonpurisme en kan het altijd nog een stuk erger. Al jarenlang kan de Nederlandse psychiatrie steunen op professor Michiel Hengeveld. Hij blijft zich over dit soort zaken verbazen en hij blijft gelukkig ook zijn moderne standaardwerk het ‘Handboek Psychiatrisch Onderzoek’ vernieuwen.
Een standaard naslagwerk voor de jargonpurist.
Voor de tweede editie van het handboek, dat recent gepresenteerd werd op het NVvP voorjaarscongres, werkte professor Hengeveld samen met Desiree Oosterbaan en onze eigen jonge psychiater Joeri Tijdink. Hoewel ook deze versie de moeite waard is om van kaft tot kaft te lezen blijft het toch vooral een nuttig naslagwerk. Bladerend door dit boek besef je ook dat een goed psychiatrisch onderzoek verder gaat dan een mooi geschreven verslag. De kwaliteit van de diagnostiek is direct afhankelijk van de vragen die gesteld worden en de observaties die geëxpliciteerd worden. Dit boek biedt daar eindeloze handvatten voor en koppelt de bevindingen soepeltjes aan verschillende diagnostische overwegingen.
Zo is het handboek psychiatrisch onderzoek uitgegroeid tot meer dan een verklarende woordenlijst en misstaat deze tweede versie niet op hoek van elk psychiaterbureau. Dan hoef je de volgende keer dat je verlegen zit om woorden het antwoord niet te zoeken door in de verte te staren, maar kan je het gewoon terugzoeken. Dat is pas nascholing!
Referentie
Handboek Psychiatrisch Onderzoek
Hengeveld, Oosterbaan en Tijdink
De tijdstroom; ISBN: 9789058983299
360 pagina’s