1 dagje ziek thuis en de #dramaqueen in mij kwam naar boven: al zuchtend en steunend kroop ik naar dat boek dat de redding ging brengen: “Weer aan de slag – Anders omgaan met langdurige afwezigheid”.. Gelukkig kon ik na een dag of 3 terug aan het werk, nog voor ik het boek uithad maar toch was het een interessant boek!
Dit boek geeft namelijk een overzichtelijke schets vertrekkende vanuit een langdurige periode van arbeidsonbekwaamheid in Vlaanderen. De eerste 100 pagina’s leveren daarbij voornamelijk veel informatie aan, in beknopte vorm, wie er allemaal betrokken is, wie welke bevoegdheden heeft en wat je zelf kan doen als werknemer, en zelfs als werkgever. Feitelijk basisinformatie, doch nog nooit had ik al deze informatie op 1 plek teruggevonden zonder de draad in het doolhof kwijt te zijn gespeeld. De andere helft van het boek is een stuk meer praktijkgericht (dus voor de patiënt), met oefeningen rond zelfinzichten, communicatie en opstellen van herstelschema’s en zijn echt gericht op de patiënt met langdurige arbeidsonbekwaamheid.
Soms wisselt het boek wel dus weleens van doelpubliek. Waar het grootste deel van het boek zich richt op de persoon in langdurige arbeidsongeschiktheid, zijn er gedeelten die eerder voor de werkgever nuttig zijn (omtrent communicatie tijdens de arbeidsongeschiktheid bv.). Daarnaast zijn bepaalde informatieve hoofdstukken ook heel nuttig voor elke arts op zich. Alleen daarvoor zou ik het boek aanraden voor de collega-artsen; al zegt dit meer over het gebrek aan informatie tijdens de opleiding hierover.. Maar ook voor de patiënt zou ik dit boek dus aanraden als je het overzicht kwijt bent tijdens je ziekteperiode.
De twee belangrijkste oorzaken van langdurige arbeidsongeschikheid zijn musculoskeletale aandoeningen en mentale aandoeningen. Dat dit boek geschreven is door een klinisch psycholoog verraadt zich wellicht onbewust door de focus op de rol van de klinische psycholoog waarbij bv. de rol van een kinesist bij musculoskeletale aandoeningen ook van groot belang is (en hier onderbelicht is).
Het boek zelf is mooi vormgegeven, handig formaat dat je overal kan meenemen en wisselt mooi tekst met afbeeldingen/schema/invuloefeningen af. Na enige tijd was ik het aantal oefeningen wel beu en sloeg ik ze snel over maar ja, echt langdurige ziek was ik niet natuurlijk.
Besluit
Een nuttig, informatief doch ook activerend boek voor elke patiënt (en arts) die in een periode van langdurige arbeidsongeschiktheid zit!
Referentie
Weer aan de Slag – Anders omgaan met langdurige afwezigheid
Elke van Hoof
ISBN 978 94 014 5067 6
Lannoo