Artikelselectie Augustus 2016

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Augustus 2016 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

 

Een grote studie uit de VS laat zien dat het onwaarschijnlijk is dat gebruik van atypische of klassieke antipsychotica gedurende het eerste trimester leidt tot congenitale afwijkingen (N=1.4 miljoen verzekerden bij Medicaid; JAMA Psychiatry).

Een grote studie naar copy number variants (stukjes DNA die gedupliceerd of gedelete zijn) die betrokken zijn bij zwakbegaafdheid, laat zien dat deze ook bij schizofrenie vaker voorkomen dan bij controles (OR=1.9; N=20k patiënten en 26k controles; JAMA Psychiatry).

In vrouwen met schizofrenie die onvoldoende op antipsychotica reageerden (N=56), was raloxifen (een oestrogeenmodulator) effectief in het bereiken van klinische respons (hazard ratio 5.8; JAMA Psychiatry).

Twee studies werpen licht op neurometabole aandoeningen. De eerste vond dat in 68% van de patiënten met een verlaagd IQ en metabole klachten een diagnose kon worden gesteld op basis van exome-sequencing van hun genomen; een deel van deze patiënten verbeterden na inzetten van therapie gericht op het herstellen van de deficiëntie (bijv. van serine; N=47, NEJM).

De tweede vergeleek stoffen als foliumzuur en cofactoren voor monoaminesynthese in de liquor van 31 patiënten met refractaire depressie met gezonde controles en vond afwijkingen in 21 van de 31 patiënten die (partieel) verbeterden met suppletie (JAMA Psychiatry).

Quetiapine in monotherapie bleek effectief bij PTSD op verschillende uitkomstmaten, zoals herbelevingen en hypervigilantie (N=80; American Journal of Psychiatry).

Rechts unilaterale ECT gecombineerd met venlafaxine bleek zeer effectief en veilig bij ouderen met depressie (70% bereikte responscriteria; N=241) (Studie 1) ; een follow-up studie na een half jaar liet zien dat patiënten met zowel onderhouds-ECT als venlafaxine een veel lagere HRSD-score hadden dan patiënten die louter medicatie gebruikten (Studie 2). 

 

Ouderen opgenomen op de IC na niet-cardiale chirurgie die dexmedetomidine (een alfa2-agonist) kregen, hadden een OR van 0.35 op het ontwikkelen van delier in vergelijking met placebo, zo liet een dubbelblinde RCT zien (N=700, Lancet).

Behavioral activation bleek even effectief in het behandelen van depressie als CGT, zo liet een gerandomiseerde trial zien (N=440; Lancet, open).

DBS-stimulatie van de voorhoorn van capsula interna bleek een aanhoudend gunstig effect op zowel depressieve als OCD-symptomen te hebben; on-off effecten (bijv door opraken van de batterij) bleken sterk met de evolutie van de klachten geassocieerd (N=24; Molecular Psychiatry).

OCD geeft een risico van ongeveer 1.5% op suïcide, zo liet de grootste studie over dit onderwerp zien (N=37k Zweden); het risico bleek vooral te maken te hebben met psychiatrische comorbiditeit (Molecular Psychiatry).

Een genetische variant in een hepatisch transportergengebied bleek sterk geassocieerd met clozapine-geïnduceerde neutropenie (OR=4.3); een eerder gevonden locus in HLA-DQB1 werd gerepliceerd (OR=16; Molecular Psychiatry, open).

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!