In het januarinummer van Tijdschrift voor Psychiatrie zijn ook weer artikelen door DJP-redacteuren en -alumni geschreven:
- Afra van der Markt schreef in de rubriek ‘Psychiatrie van de Toekomst‘ over hoe goed online cognitieve gedragstherapie (CGT) werkt ten opzichte van face-to-face-CGT voor verschillende psychische en somatische aandoeningen.
- Jurjen Luykx en co-auteuren schreven over het diagnostische proces bij chorea.
Worden patiënten steeds complexer?
Verschillende factoren maken het begrijpelijk dat de praktijk steeds complexer lijkt (o.a. diagnostiek, toenemende kennis en maatschappelijke problemen). Dit komt niet door kenmerken van patiënten zelf of toename van aantal complexe patiënten, maar vooral door hoe we naar hen kijken en hoe we de zorg organiseren ([email protected]).
Neurocognitieve problemen bij long COVID
Stoornissen in neurocognitieve functies bij patiënten met long COVID werden in de literatuur vaak beschreven en betroffen vooral aandacht en snelheid van informatieverwerking, (werk)geheugen en executieve functies ([email protected]).
Relatie ggz-bestuurders en zorgverzekeraars
Geïnterviewde ggz-bestuurders en zorgverzekeraars ervoeren in de loop van de tijd toenemende fricties in hun onderlinge relatie. Een recent visiedocument van de zorgverzekeraars kan – als basis voor een gedeelde visie – mogelijk verbetering brengen ([email protected]).
Farmacotherapie bij seksuele gedragsstoornissen en verstandelijke beperking
Bij seksuele gedragsstoornissen onderscheidt men een parafiel type (zedendelinquentie) en een seksueel onaangepast of naïef type. Farmacotherapie is gericht op het eerste type en kan volgens de multidisciplinaire richtlijn voor de algemene populatie ([email protected]).
Waardegedreven zorg in de ggz
Bij waardegedreven zorg is de gezamenlijke visie van medisch professionals en patiënten leidend bij zorgverbeteringen. Een praktijkvoorbeeld laat zien hoe de zorg voor patiënten met een depressie hierdoor verbeterde ([email protected]).
Verder in dit nummer:
– Wetenschapsnieuws: biomarkers bij baby’s en latere psychische aandoeningen
– onderzoek naar nieuwe versie YBOCS, voor obsessieve-compulsieve stoornis
– praktijkartikelen over: priapisme bij gebruik van zuclopentixol;
– katatonie bij jongeren met een ontwikkelingsstoornis;
– het diagnostisch proces bij chorea.