Artikelselectie December 2015

Artikelselectie December 2015

Artikelselectie December 2015

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van December 2015 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

Een meta-analyse toont aan dat de verschillende definities van ultra-high-risk voor psychose met verschillende risico’s op het ontwikkelen van een psychotische stoornis gepaard gaan (JAMA Psychiatry).

Vrijwel alle psychiatrische aandoeningen zijn licht geassocieerd (OR=1.2-2.0) met overige medische aandoeningen (N=48000 in 17 landen; JAMA Psychiatry).

Een review over gegeneraliseerde angststoornis vat samen dat SSRI’s, SNRI’s, benzodiazepinen, buspiron, pregabaline en quetiapine (beide niet geregistreerd voor gegeneraliseerde angststoornis) effectief zijn, terwijl bupropion en vortioxetine niet effectief zijn (NEJM). 

Een meta-analyse vond gunstige effecten van methylfenidaat op door leraren en ouders gerapporteerde ADHD-symptomen en een licht verhoogd risico op lichte bijwerkingen (RR=1.29) terwijl het risico op ernstige bijwerkingen niet verhoogd bleek (N=185 trials en 5111 patiënten; BMJ, open accesss).

Redactieleden van DJP tonen aan dat het aantal positieve woorden (zoals ‘robust’, ‘novel’, ‘innovative’ en ‘unprecented’ in PubMed abstracts bija is vertienvoudigd van 1974 tot 2014 (BMJ, open access).

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!