Daar is ie weer! De seizoenale artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van de herfst van 2021 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.
Covid-19
Hoge dagelijkse infectiecijfers en verminderde mobiliteit zijn geassocieerd met een toename in depressie tijdens de COVID-19 pandemie; vrouwen en jongeren hebben meer last van de pandemie wat betreft stemming en angst dan mannen en ouderen, zo toont een meta-analyse aan (6000 databronnen; The Lancet).
Een jaar na ziekenhuisopname wegens COVID-19 is de kans op angst- en depressieve klachten 26%, waarbij vrouwen 2x hogere kans hebben dan mannen (N=1270; The Lancet).
Ook in Finland blijkt de COVID-19 pandemie niet te heben geleid tot meer suicides (British Journal of Psychiatry).
Epidemiologie
In een Nederlands cohort laten onderzoekers, onder wie een DJP-redactielid, zien dat stoppen met alcohol en roken op termijn samengaat met verbeterde stemming (N=6000; Psychological Medicine).
Een Canadees onderzoek toont het belang aan van het bieden van psychosociale hulp aan jongeren die een suïcidepoging doen. De groep jongeren die een suïcidepoging doet blijkt op volwassen leeftijd in een slechtere sociaaleconomische staat te verkeren met minder inkomsten, minder spaargeld, vaker alleenstaand en vaker gebruik maken van sociale voorzieningen (N=2140, British Journal of Psychiatry).
Meer luchtvervuiling geeft een verhoogd risico op psychotische- en stemmingsstoornissen blijkt uit een Engels onderzoek. Middels retrospectief onderzoek werd gekeken naar de hoeveelheid stikstof en deeltjes in de lucht van de woonplaats van patiënten. (N=13887, British Journal of Psychiatry)
Minder inname van antioxidanten en B-vitamines is geassocieerd met depressies. (N=14737, Journal of Affective Disorders)
Psychotherapie
In een RCT werd CGT voor depressie bij adolescenten vergeleken met een vorm van psychotherapie specifiek gericht op eenzaamheid. Deze laatste bleek minder effectief dan de gouden standaard: CGT. (N=174, British Journal of Psychiatry)
Patiënten met depressie en een co morbide persoonlijkheidsstoornis ontvangen meer psychotherapie sessies dan patiënten zonder persoonlijkheidsstoornis. De hoeveelheid crisismomenten is gelijk tussen de groepen. (N=1455, American Journal of Psychotherapy)
Medicatie
In patiënten met zowel angst als HVZ werd een gunstig effect van escitalopram gevonden, niet van fysieke beweging, op angst (N=138; JAMA Psychiatry).
Een grote meta-analyse vond dat doseringen tussen de 2.5 en 5mg de beste resultaten geven voor mensen met psychotische stoornissen (N=5000 patiënten met psychotische stoornissen; JAMA Psychiatry).
Een afbouwstudie bevestigt wat we al wisten in een zeer grote studiepopulatie: afbouwen met antidepressiva verdubbelt het risico op terugval (N=1466; NEJM).
Duitse onderzoekers laten in een meta-review zien dat clozapine superieur is aan andere eerste- en tweede generatie antipsychotica op gebied van werking en bijwerkingen (N=112 meta-analyses; Translational Psychiatry).
Ketamine neusspray kan bij patiënten met een therapieresistente depressie na non-respons in de eerste week van behandeling alsnog een afname van depressieve symptomen geven gemeten na 4 weken. (N=518, Journal of Clinical psychiatry)
Overige behandeling
Een groep Nederlandse onderzoekers vond dat een groep patiënten met EPA die een groep betrokkenen mocht aanwijzen waarmee elk kwartaal herstel-gerichte doelen werden besproken, betere kwaliteit van leven ervoeren in vergelijking met een care-as-usual (FACT) controlegroep (N=158; JAMA Psychiatry).
Genetica
In een studie naar de genetica van depressie in Aziaten werden aanwijzingen voor verschillen in genetische architectuur t.o.v. Europeanen gevonden (N=200.000; JAMA Psychiatry).