5 vragen aan… Sisco van Veen

Na een zomerpauze zetten we de rubriek ‘5 vragen aan…’ voort! Na inspirerende interviews met Yolande de Kok, Shatha Al Rawi, Ebtisam El Filali, én een afscheidsinterview met Thomas Pattyn als intermezzo, volgde Jolien Veraart. Zij gaf het spreekwoordelijke stokje door aan niemand minder dan de nieuwe hoofdredacteur van De Jonge Psychiater; Sisco van Veen.

 

1. Vertel eens, waar ben je allemaal mee bezig?

Vorig jaar ben ik als kersvers psychiater aan de slag gegaan op de open ouderen afdeling van de Nieuwe Valerius kliniek van GGZ inGeest in Amsterdam. We behandelen ouderen met allerlei klachten, maar vooral depressie, psychose, katatonie en complexe uitingsvormen van dementie. We doen ook heel graag klinische second opinions; dus verwijs gerust! Naast mijn klinische werk ben ik mijn proefschrift aan het afronden over euthanasie in de psychiatrie bij het Amsterdam UMC. We hebben uitgezocht hoe psychiaters het beste kunnen vaststellen dat psychisch lijden uitzichtloos is. Ten slotte, hou ik me graag bezig met communicatie over psychiatrie en wetenschap, vooral dus nu als hoofdredacteur van De Jonge Psychiater maar ook als podcastmaker voor nascholingstijdschrift Psyfar.

 

2. Dat is heel wat! En waar ben je trots op?

Waar ik heel blij mee ben, is waar De Jonge Psychiater nu staat. We bestaan ruim 10 jaar en zijn in die tijd uitgegroeid tot een bekende website met een flinke groep trouwe lezers. De groep die dit platform heeft opgezet en de redacteuren die al die prachtige artikelen zijn blijven schrijven, verdienen hiervoor alle lof. Christiaan Vinkers, Jeroen Steenmeijer en Thomas Pattyn hebben na jaren inzet als bestuursleden het stokje doorgegeven aan een jongere groep bestuursleden, zoals Koen Bolhuis, Jentien Vermeulen, Roel Mocking, Louise Smallenburg en mijzelf. Ook hebben we een kersverse webmaster: Koen Rademaker. Bij deze wisseling van de wacht hoorde een nieuwe verdeling van de taken, daar hebben we het afgelopen jaar hard aan gewerkt achter de schermen en inmiddels zijn we helemaal klaar voor de toekomst.

 

3. Heb jij vertrouwen in de toekomst van de psychiatrie?

Op zich kijk ik met veel vertrouwen naar de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg en de rol van de psychiater daarin, we zijn een sterke vakgroep met veel ontzettend intelligente en inspirerende collega’s. De neurowetenschap raast voort met dezelfde fundamentele nieuwsgierigheid als de astronomie en we staan als psychiaters vooraan om nieuwe inzichten te gebruiken in de kliniek. Ook is er maatschappelijk veel aandacht voor geestelijke gezondheid en het lijkt steeds beter te lukken om het stigma rondom psychische klachten terug te dringen. Maar hier zit ook meteen een risico in, het is al vaak gezegd, maar we moeten echt goed blijven kijken naar de grenzen van de psychiatrie en zorgen dat we ons blijven inzetten voor de meest zieke patiënten. Als we de gezondheidszorg collectief willen blijven betalen kan het niet oneindig blijven groeien en de psychiatrie is hierop geen uitzondering. Daarbij maak ik me zorgen dat vandaag de dag een gebalanceerd dialoog over de waarde van wetenschap in de psychiatrie soms ver te zoeken is. De herstelbeweging zie ik als een belangrijke en broodnodige emancipatoire stap voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar ik snap niet waarom er zoveel afgebroken moet worden. Verbetering is nodig, maar ik vraag me af of alles tot nu toe nou echt zo slecht was. Volgens mij hebben we alle manieren om mensen te helpen hard nodig, of die nou oud, nieuw, preventief, biologisch, psychologisch, sociaal maatschappelijk of zingevend zijn. We kunnen het ons simpelweg niet permitteren om oplossingen op basis van ideologie uit te sluiten.

 

4. Wat zijn jullie allemaal van plan met DJP?

We zijn als DJP vast van plan om bovenstaande boodschap te blijven uitdragen. Ons doel is om een verbindende factor te zijn binnen de psychiatrie terwijl we ook onafhankelijk en kritisch blijven. Ratio staat wat ons betreft voorop en een goede wetenschappelijke onderbouwing voor ons werk blijft van het grootste belang. We zullen als website ons best blijven doen om nieuwe inzichten op een toegankelijke manier te blijven delen en blijven dat ook op andere plekken doen, zoals met onze rubriek ‘Psychiatrie van de Toekomst’ in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Belangrijke projecten, zoals de DJP-Academy, Psyience en de Socialrun zullen we blijven ondersteunen. Ook zullen we blijven uitstralen dat het een voorrecht is om als psychiater te mogen werken, we blijven trots, enthousiast en bevlogen. Ten slotte blijft voor iedereen die dat wil de mogelijkheid bestaan om stukken in te sturen als gastredacteur, als het een steekhoudend verhaal is, zullen we er als DJP ruimte voor maken.

 

5. En aan wie wil je het stokje doorgeven en waarom?

Voor de rubriek via Jolien Veraart zijn weg vond naar mij waren we bezig met een mooie ronde door de forensische psychiatrie. Hier heb ik als ouderenpsychiater weinig mee van doen en vond ik heel leuk om te lezen, dus ik geef graag het stokje door aan Emma Hornstra, psychiater in de PI in Lelystad.

De auteur

Louise Smallenburg

Louise Smallenburg

Meer van deze auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!