Artikelselectie Herfst 2019

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De seizoenale artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van herfst 2019 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

  

 

 

 

De grootste genetische studie naar psychiatrische aandoeningen, met DJP-bijdrage, vond dat als acht psychiatrische aandoeningen gezamenlijk worden onderzocht de meeste aandoeningen genetische overlap vertonen en dat de betrokken genen bij de meeste van deze 8 aandoeningen vooral te maken hebben met neurobiologische ontwikkeling (N=700 duizend van wie bijna 250 duizend patiënten; Cell). 

Een studie onder patiënten met psychotische stoornissen vond aanwijzingen voor snelle cognitieve achteruitgang in vergelijking met gezonde controlepersonen (N=445 patiënten met psychose en 260 gezonde controles; JAMA Psychiatry).

De grootste genetische studie naar PTSS, met DJP-bijdrage, toonde aan dat de genetische architectuur afhangt van het geslacht: PTSS lijkt sterker genetisch bepaald in vrouwen dan in mannen (N=200 duizend van wie 30 duizend met PTSS; Nature Communications).

 

Experts beschrijven criteria voor waarschijnlijke en zekere autoimmuunpsychoses en geven adviezen voor diagnostiek (The Lancet Psychiatry).

Voor depressieve stoornissen blijken in een meta-analyse anti-inflammatoire geneesmiddelen (zoals NSAID’s en statines) redelijk effectief (RR op respons en remissie ongeveer 1.5) en veilig (N=1600 participanten van RCT’s; JNNP).

Er werd in een meta-analyse weinig bewijs gevonden dat programma’s op scholen angst- en depressieve stoornissen kunnen voorkomen (56 duizend; The Lancet Psychiatry).

 

Er is weinig bewijs dat cannabinoïden effectief zijn in de behandeling van psychiatrische aandoeningen, zo vond een meta-analyse (N=3000; The Lancet Psychiatry).

Een genoom-wijde genetische analyse vindt bewijs voor gedeelde genetische oorzaken van ADHD en bipolaire stoornis, hetgeen deels kan verklaren waarom de beide aandoeningen vaak samen gediagnosticeerd worden en soms klinisch lastig te differentiëren zijn (N=100 duizend; Molecular Psychiatry).

Een meta-analyse vond geen bewijs voor relevante biomarkers in het voorspellen van het optreden van depressie (N=40 miljoen; Molecular Psychiatry).

 

Een studie met DJP-bijdrage vond dat psychotherapeutische behandeling van PTSS bepaalde methylatiepatronen geassocieerd met PTSS kon terugdraaien (N=150; Molecular Psychiatry).

Bij 109 oudere, depressieve patiënten die electroconvulsietherapie ontvingen bleef de MMSE gedurende de behandeling en tot 6 maanden daarna hetzelfde. Bij de patiënten die vooraf een slechte cognitie hadden steeg de MMSE score licht (N=109; Am. J. of Geriatric Psychiatry).

In 190 patiënten met een eerste psychose werden 4 verschillende fenotypes voor respons op antipsychotica (AP) ontdekt. Zo vonden ze bijvoorbeeld dat de groep patienten die geen baat hadden bij AP en geen bijwerkingen hadden klinisch signifant verschilden van patienten die wel baat hadden en ook geen bijwerkingen hadden (N=109; APS).

 

Een grote databasestudie van patiënten met een bipolaire stoornis toonde aan dat het risico op diabetes mellitus hoger is bij het gebruik van antipsychotica dan bij lithium, lamotrigine, oxcarbazepine, bupropion en SSRIs (HR range 0.79-2.37; N=565.253; Psychoneuroendocrinology).

In de Verenigde Staten werd een positieve relatie gevonden tussen een toename in het drie 3 zelfmoordgerelateerde Google zoektermen (gegeneraliseerde angststoornis, angststoornis, en ontslag) en de betreffende maandelijks suïcidecijfers (J. of Affective Disorders).

Vrouwen met een hoog risico op perinatale depressie hebben baat bij een ‘mindfulness-based childbirth and parenting program’ om stress en somberheid te verminderen (N=179; J. of Affective Disorder). 

 

In een Australische studie werd gevonden dat het hebben van auditieve hallucinaties de kans vergroot dat iemand met suïcidale gedachten een suïcidepoging doet (N=216; APS). 

Een nieuwe vragenlijst genaamd ‘The international adjustment disorder questionnaire’ blijkt betrouwbaar voor het stellen van de diagnose aanpassingsstoornis. De vragenlijst moet nog gevalideerd worden met klinische interviews (N=1.020; APS). 

2 maanden oude baby’s van moeders met angstklachten rondom de zwangerschap gemeten bij 24 en 34 weken reageren minder op emotionele spraak (gemeten als minder doorbloeding in de linker frontotemporoparietale cortex (N=19; J. of Affective Disorders).

 

In een case-series lieten 6 patiënten met een therapieresistente depressie allemaal klinische verbetering zien na intraveneuze behandeling met ketamine en gelijktijdige behandeling met een selegine pleister (MAO-B remmer) (N=6; J. of Affective Disorders).

In een gerandomiseerde gecontroleerde studie werd bij patiënten met kanker in een vergevorderd stadium en een depressieve stoornis cognitieve gedragstherapie vergeleken met reguliere zorg. Hieruit blijkt dat cognitieve gedragstherapie geen voordeel heeft ten opzichte van reguliere zorg bestaande uit contact met oncoloog, verpleegkundige en huisarts (N=230; Br. J of Psychiatry).

 

 

 

 

De auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!