Artikelselectie Maart/April

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Maart en April 2017 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

 

Bij kleine kinderen met een broer of zus die aan autisme lijdt, voorspelt snelle groei van oppervlakkige hersengebieden de ontwikkeling van autistische kenmerken vastgesteld op de leeftijd van 2 jaar met een PPV van 81% (N=106 kinderen; Nature).

In de grootste studie betreffende dit onderwerp, weliswaar niet gerandomiseerd en observationeel, is gevonden dat adjuvante nervus vagus stimulatie voor therapieresistente depressie de kans op respons anderhalf keer vergroot (N=795 patiënten; American Journal of Psychiatry).

Door middel van genoom sequencing kon in 11.2% van de gevallen autisme een moleculaire grondslag worden ontdekt (N=5000 patiënten met autisme; Nature Neuroscience).

De grootste (meta-)analyse betreffende dit onderwerp lijkt voorgoed een einde te maken aan de hypothese dat de 5-HTTLPR en blootstelling aan stress een interactie vertonen op de uitkomstmaat huidige depressie of depressie ooit (N=38000; Molecular Psychiatry).

Een nieuwe, 6-vragen lijst met screeningsvragen voor ADHD op valwassen leeftijd, gebaseerd op de DSM-5, werkt goed in verschillende settings (sensitiviteit 91%; specificiteit 74-96%; AUC 0.83-0.94; en PPV 67-83%; N=640 volwassenen; JAMA Psychiatry).

Een opiniestuk zet uiteen waarom de criteria voor gestoorde, verlengde rouw wel valide zijn maar die van gecompliceerde rouw niet; het originele artikel naar de criteria van gestoorde, verlengde rouw (van dezelfde auteur) vind je hier. (JAMA Psychiatry).

Nederlandse en Ierse auteurs, onder wie een redactielid van DJP, vonden een genetische correlatie van 14% tussen schizofrenie en ALS, het eerste bewijs voor een deels gedeelde biologische grondslag voor een psychiatrische en neurologische aandoening (N= meer dan 100000; Nature Communications, open Access).

Patiënten die zowel benzodiazepinen als opioïden gebruiken hebben 2 keer meer kans op een bezoek aan de SEH ivm een overdosis van opioïden (N=5000; BMJ).

Een casusbeschrijving in het NTvG bepleit bepaling van PEth (dit meet alcoholgebruik in de afgelopen twee weken) en ‘fatty acid ethyl esters’ (FAEE’s) in meconium als screenende biomarkers voor alcoholgebruik van zwangeren die worden verdacht van overmatig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!