Artikelselectie Najaar

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Najaar 2018 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

  

 

Een grote open label studie naar amisulpride vond hoge remissiepercentages (56% na 4 weken) en adviseert indien mogelijk in totaal 10 weken na start van het middel bij beperkt effect te switchen (N=481 patiënten; The Lancet Psychiatry).

 

Een trial bewijst ook nog eens het nut van amisulpride op latere leeftijd: in late-onset schizophernia-like psychosis (>60 jaar) is amisulpride 100mg effectief in het reduceren van psychotische verschijnselen (N=101 patiënten; The Lancet Psychiatry).

 

Een meta-analyse van o.a. een DJP-redactielid toont aan dat clozapine ook in vroege stadia van psychose effectiever is dan andere antipsychotica, waaronder risperidon (N=1100 patiënten; Acta Psychiatrica Scandinavica)

 

Een grote genetische studie toont aan dat schizofrenie en bipolaire tenminste 114 genoom-wijd significante loci, deels betrokken bij synaptische en neuronale pathways) met elkaar delen, terwijl tenminste 4 loci die te maken hebben met Kaliumionen tussen de stoornissen verschillen (N=meer dan 100.000; Cell).

 

Een meta-analyse concludeert dat voor de behandeling van ADHD methylfenidaat voor kinderen en amfetaminen voor volwassenen te prefereren zijn als op zowel effect als bijwerkingen wordt gelet (N=10.000 kinderen en 8.000 volwassenen; The Lancet Psychiatry).

 

Een meta-analyse concludeert dat lithium in het eerste trimester geassocieerd is met congenitale malformaties (niet cardiaal; N=22.000 zwangerschappen; The Lancet Psychiatry).

 

Op middelbare leeftijd is zowel abstinentie van alcohol als gebruik van meer dan 14 units per week geassocieerd met dementie (N=8.000; BMJ).

 

Een RCT pleit tegen het gebruik van lamotrigine in borderline persoonlijkheidsstoornis (N=195; American Journal of Psychiatry). 

 

 

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!