Artikelselectie November/December

Artikelselectie

Artikelselectie

Daar is ie weer! De maandelijkse artikelselectie om de meest in het oog springende wetenschappelijk-psychiatrische publicaties van Novermber en December 2018 in sneltreinvaart met jullie door te nemen. Bij deze de selectie met interessante artikelen die in deze periode uitkwamen met een globale beschrijving en een link naar het artikel zelf. Wil je de maandelijkse artikelselectie per e-mail krijgen, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je een suggestie voor een artikel, lees je iets interessants in de krant, via een app of op je tablet, e-mail ons dan zodat wij het artikel op kunnen nemen in onze lijst! Veel leesplezier.

  

 

De grootste studie naar de genetische oorzaken van ADHD vindt 12 genoom-wijde loci, waaronder in genen die betrokken zijn bij ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, zoals FOXP2 (N=55 duizend; Nature Genetics).

Respiratoir insufficiënte patiënten met een hyper- of hypoactief delirium profiteren niet van haldol, zo vond een grote, dubbelblinde RCT (N=1183; New England Journal of Medicine).

16% van de patiënten die met antipsychotica behandeld werden voor een psychose kon na 10 jaar zonder problemen stoppen met deze antipsychotica, vond een studie uit Hong Kong, hetgeen overeenkomt met de Wunderink et al (JAMA Psychiatry, 2013) studie; mannelijk geslacht, kortere duur van onbehandelde psychose, beter functioneren en een andere diagnose dan schizofreniespectrum waren geassocieerd met meer kans op remissie na stoppen met antipsychotica (N=178; JAMA Psychiatry).

Exposuretherapie, sertraline en exposure + sertraline geven dezelfde succespercentages in de behandeling van PTSS, zo vond een RCT (N=223; JAMA Psychiatry).

Een meta-analyse vond dat testosteron effectief is in het reduceren van depressieve verschijnselen bij depressie in mannen (N=1980; JAMA Psychiatry).

Een meta-analyse toont aan dat de kansen op respons en remissie van een depressieve episode in het kader van een depressieve stoornis gelijk zijn aan die van een depressieve episode in het kader van een bipolaire stoornis (ongeveer 75% kans op respons en 50% kans op remissie; N=19 artikelen; Acta Psychiatrica Scandinavica)

Een studie, waaraan o.a. DJP-redactieleden bijdroegen, die patiënten met psychose 3 tot 6 jaar volgde vond geen bewijs voor de zelfmedicatiehypothese omdat patiënten die rookten relatief ernstige klachten hadden en patiënten die tijdens follow-up startten met roken een toename in symptomen vertoonden (N=2500; Lancet Psychiatry).

Een RCT vond geen toegevoegde waarde van mirtazapine indien patiënten met een depressie na 6 weken niet op een SSRI of SNRI reageerden (N=480; BMJ).

 

 

 

 

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!