Alcohol in het huwelijk: nood aan een systeemaanpak?

Alcohol huwelijk

Alcohol huwelijk

Introductie

Partnerselectie of “soort zoekt soort” wordt weleens gezegd in de situatie dat beide partners in de relatie weleens te veel drinken. Partnerinteractie zou een ander belangrijke factor zijn waarbij hypotheses de ronde gaan zoals dat het bv. niet zou opvallen dat jezelf (te) veel drinkt als je partner meer drinkt, of dat er een psychodynamiek aanwezig is bij beide partners waarbij de splinter in het oog van de partner meer opvalt dan de balk in je eigen oog. Dit creatief onderzoek naar het effect van een huwelijkspartner met of zonder alcoholisme op het ontwikkelingsrisico van een verslaving aan alcohol licht meer dan het tipje van de sluier.

 

Onderzoeksvraag
Verhoogd het hebben van een partner met alcoholisme het eigen risico op het ontwikkelen van alcoholisme?

 

Methodologie
8562 getrouwde koppels uit Zweden waarbij beide partners geen voorgeschiedenis van alcoholisme voor het huwelijk hadden maar waarbij minstens 1 van de partners tijdens het huwelijk wel een verslaving aan alcohol ontwikkelde werden geïncludeerd. Vervolgens was er een subgroep met 4.891 individuen die minstens tweemaal getrouwd waren en waarbij in minstens 1 relatie een partner met alcoholisme aanwezig was.

 

Belangrijkste resultaten
Het risico op het ontwikkelen van alcoholisme steeg in elke situatie waarbij de partner alcoholist(e) werd. Het risico voor vrouwen steeg bij aanvang van de alcoholverslaving van de partner met een factor 13,82 en daalde na 2 jaar tot 3,75 waarbij het risico voor mannen aanvankelijk slechts steeg met 9,21 en na 2 jaar stabiliseerde rond een factor 3,09.
Wanneer een individu een eerste partner had met alcoholisme en waarbij de tweede partner dit niet had, daalde het eigen risico met 50% (voor mannen en vrouwen gelijk). Andersom, als de eerste partner geen alcoholisme had en de tweede partner wel dan steeg het risico met factor 7 voor vrouwen en factor 9 voor mannen.

 

Bespreking
Deze resultaten duiden erop dat er een oorzakelijk verband zou zijn de aan- of afwezigheid van een verslaving bij de huwelijkspartner en het eigen risico op het ontwikkelen van een verslaving aan alcohol. Het belang van een systeemtherapeutische aanpak bij alcoholici werd daarmee in de verf gezet als een preventieve maatregel bij de andere partner alsook voor het reduceren van het risico bij de patiënt zelf.

 

Referentie
Kendler K, et al. The origin of spousal resemblance for alcohol use disorder. JAMA Psychiatry 2018

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!