Eerste drie-maandelijkse antipsychoticadepot beschikbaar

Sinds 1 juli is de drie-maandelijkse injectie van paliperidon, Trevicta, beschikbaar op de Nederlandse markt. Eerder rapporteerde DJP over het gunstige effect t.o.v placebo van dit depot (NCBI en artikelselectie). De officiële indicatie luidt: ‘onderhoudsbehandeling van schizofrenie bij volwassen patiënten die klinisch stabiel zijn op Xeplion, de éénmaandelijkse paliperidonpalmitaatinjectie’.

 

Beschikbaarheid van een depot dat eens per kwartaal dient te worden gegeven is mijns inziens een enorm voordeel aangezien vele patiënten met regelmaat te laat komen voor hun maandelijkse injectie (bij kleine vertragingen in toedieningen van driemaandelijkse injecties zullen de schommelingen in plasmaspiegel minder groot zijn dan bij éénmaandelijkse), sommige patiënten (vooral van Noord-Afrikaanse origine) soms langdurig met vakantie gaan en tenslotte de patiëntvriendelijkheid wordt verbeterd (eens per kwartaal is nog altijd drie keer minder vaak een injectie dan eens per maand). Ik vraag me wel af hoe in de praktijk zal worden omgegaan met het criterium dat een patiënt stabiel op de éénmaandelijkse injectie moet zijn. De fabrikant adviseert thans 4 maanden of langer, maar wellicht kan eerder overschakelen naar het driemaandelijkse depot de therapietrouw verder bevorderen. Omrekenfactoren van éénmaandelijks naar driemaandelijks zijn overigens vrij eenvoudig en intuïtief: x 3.5. Ik ben benieuwd wanneer het middel in het land van herkomst van het middel, met name België, zal worden geregistreerd.

 

Update 02/10/2016 : Beschikbaarheid in Belgie vanaf Januari 2017

 

De Jonge Psychiater is een onafhankelijke website die voor psychiaters (in opleiding) up-to-date informatie verzorgt op verschillende voor psychiaters interessante gebieden. De Jonge Psychiater wordt niet gesponsord door of heeft belangen bij de fabrikant van dit middel.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!