Zijn afscheidsbriefjes een voorspeller van suïcide?

Waarom dit onderzoek?

Het achterlaten van een afscheidsbrief bij een suïcidepoging is een belangrijke risicofactor voor toekomstige zelfbeschadiging en zelfmoord. Door de opkomst van sociale media de afgelopen decennia is het handgeschreven briefje minder populair geraakt en worden steeds vaker afscheidsbriefjes geschreven op Facebook of Twitter (in 140 tekens). De vraag is of een digitaal briefje een ander suïcide-risicoprofiel met zich meedraagt dan een papieren afscheidsnotitie.

 

Hoe werd dit onderzocht?

Er werden dossiers bekeken van patiënten die zich met een zelfmoordpoging presenteerden op een eerste hulp van een Londens ziekenhuis (n=2517). Van die patiënten werd onderzocht of zij een afscheidsbriefje hadden achtergelaten of een afscheidsbriefje hadden gepost in sociale media vlak voor de suïcidepoging. De patiënten met een afscheidsbrief werden onderverdeeld in 2 groepen. 1 groep had een papieren afscheidsbriefje achtergelaten (n=71), de andere groep had een berichtje geplaatst op sociale media (n=44).

 

Wat zijn de resultaten?

De patiënten die digitaal afscheid hadden genomen waren jonger en in die groep was meer sprake van middelengebruik (link naar artikel). De suïcidale ideaties, gemeten met de Beck Suicide Intent Scale (BSIS) na de presentatie op de eerste hulp was het hoogste in de groep patiënten die een papieren briefje hadden achtergelaten. Mogelijk kan dit worden verklaard omdat een papieren briefje meer planning en tijd vergt dan een post op sociale media, dat impulsiever gepost kan worden.

 

Consequenties voor de praktijk.

Het blijft een lastig proces om te voorspellen of iemand suïcidaal blijft en/of een suïcidepoging gaat ondernemen. Dit onderzoek brengt deze risicofactoren weer iets beter in kaart. Toch moeten we voorzichtig zijn in de interpretatie omdat de resultaten afkomstig zijn uit retrospectief dossieronderzoek. Een prospectieve cohortstudie zou deze relatie beter kunnen onderzoeken.

Bovendien blijft de vraag onbeantwoord hoe sterk het verband is tussen het aanwezig zijn van een afscheidsbriefje en een suïcidepoging. Er is vrij recent nog onderzoek gedaan dat het al dan niet aanwezig zijn van een afscheidsbriefje weinig voorspellende waarde heeft in de beoordeling van suïcides, maar ook dat onderzoek heeft allerlei haken en ogen (link naar artikel). 

Het blijft daarom een ingewikkelde exercitie om een volledige inschatting te maken van het suïciderisico. Het vereist geduld, volledigheid, doortastendheid, het adequaat uitvoeren van een risicotaxatie en het betrekken van het steunsysteem. Daarvoor zijn ervaren psychiaters nodig die verder kijken dan een afscheidsbriefje of een suïcidale tweet of post.

De auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!