Genetica als voorspeller van respons op ECT

Dna Draad Biologie

Waarom dit onderzoek?

Depressie is wereldwijd een veelvoorkomende aandoening met een hoge invloed op de kwaliteit van leven. Elektroconvulsie therapie (ECT) is een van de meest effectieve behandelingen voor depressie. Vooraf aan de behandeling valt niet te voorspellen hoe een patiënt op ECT reageert. Een polygene risico score is een gecombineerde risico score op basis van genetisch onderzoek bij de individuele patiënt. In dit onderzoek werd nagegaan of de genetische kwetsbaarheid voor depressie, schizofrenie en respons op farmacotherapie voorspellend is voor de uitkomst van ECT.

 

Onderzoeksvraag

Is er een associatie tussen genetische factoren en de uitkomst van ECT?

 

Hoe werd dit onderzocht?

In een multicohort studie werd DNA verzameld van 266 patiënten met een depressieve stoornis uit 3 Europese landen die ECT ondergingen. Middels lineaire regressieanalyse is gekeken naar de associatie tussen polygene risico scores en de verandering in depressieve symptomen (gemeten met de HDRS-17), respons (>50% afname op de HDRS-17 score) en remissie (HDRS-17 score < 7).

 

Belangrijkste resultaten

Er werd een verband gevonden tussen de genetische kwetsbaarheid voor schizofrenie, de genetische factoren die in verband gebracht worden met een psychotische depressie en het antidepressieve effect van ECT (R^2=4.63%, p=0.0018). Hierbij was er niet altijd sprake van een psychotische depressie. Er werd geen significante associatie gevonden tussen de genetische kwetsbaarheid voor depressie en de uitkomst van ECT.

 

Hoe zal dit onderzoek ons vak veranderen?

Het is bekend dat een depressie met psychotische kenmerken beter reageert op ECT. Nu blijkt een genetische kwetsbaarheid voor psychose een voorspeller te zijn voor de respons op ECT, zonder dat er sprake hoeft te zijn van een psychotische depressie. Dit onderzoek brengt ons een stap dichterbij gepersonaliseerde depressie behandeling. Als deze bevindingen worden bevestigd, kan ECT eerder worden overwogen in de behandeling van depressie bij patiënten met een gunstig genetisch profiel.

 

Literatuur

Luykx JJ, Loef D, Lin B, et al. Interrogating Associations Between Polygenic Liabilities and Electroconvulsive Therapy Effectiveness. Biol Psychiatry. 2022;91(6):531-539. doi: 10.1016/J.BIOPSYCH.2021.10.013

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!