Ouderenpsychiatrie is een specialisatie binnen de psychiatrie waarvoor een speciaal opleidingstraject bestaat. De leeftijdsgrens is arbitrair; doorgaans gaat het om mensen van 60-65 jaar en ouder, maar leidend is de aard van de problematiek. Die wordt gekenmerkt door samengaan van emotionele en gedragsproblemen, met psychosociale ontregeling en disfunctioneren en vaak gecompliceerd door somatische en cognitieve veranderingen. Dit alles in een levensfase met haar eigen dynamiek met specifieke stress en uitdagingen.
Het nieuwe visiedocument van de afdeling Ouderenpsychiatrie van de NVvP stelt: “Een goede geestelijke gezondheid is vereist om zelfstandig te functioneren en regie te voeren over het eigen leven. Aantasting van de geestelijke gezondheid van ouderen vermindert de kwaliteit van leven, vaak in grotere mate dan bij verlies van lichamelijke gezondheid. Bovendien worden lichamelijke ziekten vaak gecompliceerd door psychiatrische comorbiditeit, wat herstel negatief beïnvloedt. Goede zorg voor de oudere patiënt met een psychiatrische stoornis is derhalve essentieel in alle echelons van de gezondheidszorg. De complexiteit van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen vereist een hoge mate van specialisatie en daarmee regie vanuit de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg.”
Vanwege de problematiek op meerdere terreinen is goede (keten) samenwerking van belang. In GGNet (Oost-Gelderland en Achterhoek) bestaat een jarenlange, stabiele ontwikkeling van deze samenwerking voor deze complexe ouderen. In de afgelopen jaren hebben we in deze sector ervaren dat er steeds verdedigd moet worden dat het hier om een aparte tak van sport gaat. Er is regelmatig vraag om zorg leeftijdsneutraal te organiseren, op opname-afdelingen, in FACT teams etc. We bepleiten deze doelgroepgerichte en integrale psychiatrie voor ouderen in stand te houden.
Lees verder in de longread voor een uitgebreide versie van deze visie en de uitwerking ervan in de praktijk