Ontmasker de “Vijftig Tinten”

BDSM

BDSM

Sinds het literair fenomeen “Vijftig Tinten Grijs”, gevolgd door een verfilming van deze boeken, is de belangstelling voor dat andere fenomeen, BDSM, in de maatschappelijke kringen sterk toegenomen. Opeens werd er heel wat geëxperimenteerd in de slaapkamer en, zonder enige twijfel, ook buiten de slaapkamer. Tijd dus dat er ook wat “experimenten” gebeuren in de academische kringen rond dit thema.

 

BDSM

BDSM is een overkoepelende term en staat voor “Bondage, Discipline, Dominantie en Submissie, Sadisme en Masochisme”. Met andere woorden: Het gaat hier over een vorm van seksuele expressie dat gebruik maakt van fysiek opgelegde beperkingen (bv. vastbinden), intense sensorische prikkelingen en de implementatie van fantasieën rond machtsverhoudingen met wederzijdse toestemming.

 

Een eerste studie van de groep uit de Universiteit van Antwerpen toont dat 70% van de bevolking enige interesse toont in BDSM en dat 50% al minstens 1 BDSM ervaring had gehad met een 7,6% die zich identificeerde als “BDSM’er”. Desondanks blijft het onderwerp relatief taboe in maatschappelijke en academische kringen. Nochtans lijkt het samenspel van pijn, stress en (seksuele) opwinding een interessant thema om biologisch te onderzoeken.

 

Kickstarter

Daarvoor wordt op een eigentijdse manier geld bij elkaar gezocht via een Kickstarter-project! Je kan dus (anoniem) doneren (van 10€ tot 3000€) zodat de onderzoekers voldoende geld bij elkaar krijgen om de labo-onderzoeken te kunnen financieren. Op deze manier kan een maatschappelijk relevant thema dat via de klassieke kanalen weinig kans maakt op financiering, toch nog onderzocht worden: de link tussen maatschappij en wetenschap wordt hierdoor dus sterker gemaakt.

Bij dit soort projecten gebeurt het vaak dat grote donateurs exclusieve “bedankjes” ontvangen in ruil voor hun financiële steun. Onze bedenking bij de twee hoogste opties (500€ en 3000€) is dat er een co-auteurschap aan verbonden is. De onderzoekers verbinden er zelf ook een actieve participatie aan vast maar verder wordt er niets specifiek omschreven wat deze bijdrage dan zou moeten inhouden. Maar laat u dat alvast niet in de weg staan om de andere opties eens goed te bekijken en mee te “experimenteren” omtrent BDSM!

 

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!