“Laura, mag ik wat vragen?” – Verschil tussen aripiprazol en brexpiprazol

In de rubriek ‘Laura, mag ik wat vragen’, beantwoorden we klinisch farmacologische vragen van onze lezers. Heb jij ook een vraag? Mail hem naar [email protected].

 

“Hoi Laura,

Wat is nu precies het verschil tussen aripiprazol en brexpiprazol en maakt dit nu uit voor de klinische praktijk? Kan ik beter brexpiprazol voorschrijven in plaats van aripiprazol?

Groetjes,

Lisanne”

 

“Hoi Lisanne,

We weten dat alle antipsychotica onderling in grote mate verschillen in receptor- en bijwerkingenprofiel. Er zijn subtiele verschillen in effectiviteit, maar die zijn zo beperkt dat we daar meestal onze keuze niet op baseren (behalve bij clozapine, natuurlijk).

 

Brexpiprazol en aripiprazol zijn chemisch verwant aan elkaar. Aripiprazol staat niet meer onder patent en kost 0.30 eurocent per dag. Brexpiprazol is nog onder patent en kost zo’n 4.32 per dag.

 

De werking van brexpiprazol berust, net als die van aripiprazol, voornamelijk op partieel agonisme van de dopamine(D2-) receptoren. Hoe die eigenschap de klinische effecten kan verklaren is trouwens niet geheel duidelijk, maar het heersende idee is dat een partiële agonist zou kunnen stimuleren in gebieden met een verlaagde dopaminerge activiteit en juist kan remmen bij een normale of hoge dopaminerge activiteit.

 

Vergeleken met aripiprazol is brexpiprazol een minder potente partiële dopamine(D2-)agonist. In tegenstelling tot aripiprazol is brexpiprazol niet als depot beschikbaar. Het verschil met aripiprazol is dat brexpiprazol een sterkere serotonine 2A- receptor antagonist is. De theorie is dat die eigenschap een gunstig effect heeft op de slaap en op extrapiramidale symptomen en acathisie.

 

Brexpiprazol en arpiprazol verschillen dus maar erg subtiel van elkaar, en zijn voor zover mij bekend nog niet in direct vergelijkend klinisch onderzoek bestudeerd. Op basis van de nu beschikbare literatuur lijken die verschillen in elk geval weinig merkbaar. Vanwege de hoge kosten van brexpiprazol en de relatief beperkte ervaring bij patienten met schizofrenie, vind ik zelf aripiprazol nog altijd de meest logische keuze. Wat jij?

Groet,
Laura”

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!