Neurologisch onderzoek voor de psychiater

Stethoscope

Stethoscope

Hoe doe je goed neurologisch onderzoek in de psychiatrie? Pas je toe wat je tijdens de studie geneeskunde hebt geleerd? Focus je op adviezen van collegae? Doe je maar geen neurologisch onderzoek omdat je geen onderzoeksbank tot je beschikking hebt? 

Klaas Arts en Jurjen Luykx maakten begin 2020 tien video’s over neurologisch onderzoek voor in de spreekkamer van de psychiater, waar bijvoorbeeld niet altijd een onderzoeksbank beschikbaar is. Zo ligt de nadruk in de video’s op het vlot uitvoeren van relevante testen met beperkte middelen voor gevallen waarin neuropsychiatrische aandoeningen of bijwerkingen van psychofarmaca vermoed worden. 

Hun boodschap is dat je je als psychiater kunt bekwamen in enige neurologische testen die nuttig zijn in tal van klinische situaties waar je als psychiater regelmatig mee te maken krijgt: cognitieve klachten, bewegingsstoornissen, onverklaarde bewustzijnsdaling etc. Het is niet altijd nodig een onderzoeksbank tot je beschikking te hebben. Enig onderzoek is beter dan geen neurologisch onderzoek. We hopen dat deze video’s van nut zijn voor klinische situaties en onderwijs aan AIOS en studenten.

 

Klik door naar Youtube voor de volledige lijst: https://www.youtube.com/playlist?list=PL_o6bkITA80wAqV7hw5SHqjruCdHmCBkJ

{source}<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/oWon_lchadQ” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>{/source}

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!