Waarom dit onderzoek?
Hoewel reeds gekend is dat de periode na ontslag uit een psychiatrisch ziekenhuis een hoge kans op suïcide met zich meebrengt, hebben enkele collegae uit New York (Olfson et al., 2016) hun licht laten schijnen op de reden daarvoor. Men onderzocht welke diagnosen vooral gepaard gingen met verhoogde kans op suïcide na ontslag en keek naar het belang van zaken als geslacht en leeftijd.
Hoe werd dit onderzocht?
Gedurende 90 dagen na ontslag uit het ziekenhuis werd gekeken naar de kans op suïcide in een groep van bijna 1,9 miljoen volwassenen. 770 000 daarvan had bij ontslag een psychiatrische diagnose, de rest had er geen. Het overgrote deel van de mensen was vrouw (73%), met een gemiddelde leeftijd van 35.4 jaar. In de 90 dagen na ontslag overleden 370 van hen na suïcide.
Wat zijn de resultaten?
Men vond een duidelijk verhoogde suïcide-rate in de groep met een psychiatrische diagnose (178.3 per 100 000 personenjaren), vergeleken met een demografisch gematchte controlegroep (12.5 per 100 000 personenjaren). De mensen met een diagnose van depressie lijken op korte termijn het grootste risico op suïcide te hebben (235.1 per 100 000 personenjaren), gevolgd door bipolaire stoornis (216.0), schizofrenie (168.3) en middelenmisbruik (116.5). De kans op suïcide in de 90 dagen na ontslag was tweemaal zo groot voor mannen als voor vrouwen met een psychiatrische diagnose. Ook leek de kans op suïcide toe te nemen met de leeftijd en voor mensen die de 6 maanden voor hun opname geen of juist extreem veel contact hadden gehad met de ambulante gezondheidszorg.
Beperkingen van de studie
Bovenstaande resultaten zijn gegenereerd op basis van -slechts- 370 suïcides, wat de predictieve kracht van modellen gebaseerd op deze klinische variabelen beperkt. Mogelijk was er een onderrapportage van suïcide. Enkele andere beperkingen van dit retrospectieve onderzoek zijn volgens de auteurs dat er ondermeer geen gegevens waren over zaken als familiale geschiedenis van suïcide, eerder suïcidepogingen, relevante stressvolle levensgebeurtenissen en zelfbeschadigend gedrag.
Consequenties voor de praktijk
Door toenemende financiële druk zien we de opnameduur ook in onze werksetting geleidelijk aan verkorten. Dat het moeilijk is om te voorspellen voor wie een korte opname té kort is is ook een klinische onzekerheid waarmee we dagelijks geconfronteerd worden. Het lijkt er op dat naar aanleiding van deze studie vooral de oudere depressieve mannen die nog geen zorgnetwerk hebben wat extra aandacht verdienen. En dan heeft deze studie zelfs nog geen ouderen onderzocht. Zouden zij er na ontslag nog slechter voor staan?
Referentie
Olfson, M., Wall, M., Wang, S., Crystal, S., Liu, S.-M., Gerhard, T., & Blanco, C. (2016). Short-term Suicide Risk After Psychiatric Hospital Discharge. JAMA Psychiatry, 10032(11), 1–26.