Op 6 november 2017 promoveerde Cees Boerhout aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift ‘Psychomotor therapy and aggression regulation in eating disorders: Evidence-based treatment and performance-based measurement’. Hieronder volgt een samenvatting van zijn onderzoek.
Uit onderzoek naar eetstoornissen blijkt dat overmatige regulatie van woede en agressie een belangrijke rol speelt. Dit proefschrift presenteert een nieuwe behandeling die hierop is gericht, ontwikkeld vanuit de psychomotorische therapie (PMT) van Lentis Groningen. De resultaten van gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek op de polikliniek van Lentis en twee dagbehandelingen voor eetstoornissen, Lentis Groningen en Amarum Zutphen, leveren het eerste bewijs van de toegevoegde waarde van PMT voor het reduceren van onderdrukte en op zichzelf gerichte woede. In het poliklinisch onderzoek was daarbij in de interventiegroep ook sprake van een afname in eetstoornis-pathologie. Gebaseerd op deze bevindingen is de module opgenomen in de nieuwe landelijke Zorgstandaard voor Eetstoornissen. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het Rob Giel Onderzoekcentrum, Universitair Centrum Psychiatrie, UMCG.
Methode voor Stamp Stoot Stem
Als bijdrage aan meetprocedures voor woede en agressie introduceert het proefschrift ook een nieuwe psychomotorische gedragsmaat, genaamd de Methode voor Stamp Stoot Stem (MSSS). De MSSS is ontwikkeld vanuit het Centrum voor Bewegingswetenschappen RU Groningen en meet de fysieke kracht waarmee iemand stampt op een krachtplaat, stoot tegen een bokszak en roept in een microfoon. De veronderstelling is dat deze krachtuitoefening samenhangt met de drang tot lichaamsexpressie die bij woede hoort. De MSSS is bedoeld als aanvulling op zelfrapportagelijsten voor agressie en dient tevens als feedback-instrument voor het gecontroleerd leren uiten van agressie. De resultaten van een eerste exploratieve studie onder studenten laten zien dat de MSSS een betrouwbaar instrument is waarbij verbanden worden gevonden tussen krachtuitoefening enerzijds en het vasthouden, loslaten en controleren van woede anderzijds. Dit geldt met name bij het onderdeel Stem uitgevoerd door vrouwen. De trend is dat deelnemers die geneigd zijn woede te onderdrukken minder kracht gebruiken dan deelnemers die neigen tot expressie van woede.
Wil je meer weten over het onderzoek, stuur dan een e-mail naar: [email protected] of klik hier