Psychiatrie van de Toekomst

Psychiatrie van de Toekomst

Psychiatrie van de toekomst

Titel: Kunnen we suïcide voorspellen?

Deze post maakt deel uit van de rubriek “Psychiatrie van de Toekomst” in het Tijdschrift voor Psychiatrie, in samenwerking met De Jonge Psychiater (pdf versie)

 

Waarom dit onderzoek?

Suïcide is één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland en in de westerse wereld. Het voorspellen (en daarmee voorkómen) ervan is een van de grootste uitdagingen in de moderne psychiatrie. Belsher e.a. (2019) bekeken middels simulaties op een hypothetische populatie van 1.000.000 individuen de voorspellende waarde van predictiemodellen voor suïcide.

  

 

Onderzoeksvraag

Wat is de diagnostische betrouwbaarheid van modellen voor het voorspellen van suïcide en suïcidepogingen? (En zijn deze te simuleren in een computermodel?)

 

Hoe werd dit onderzocht?

Na een systematisch literatuuronderzoek werden 17 cohortstudies geïncludeerd. Er werden 64 unieke predictiemodellen gevonden, uit 5 verschillende landen, met in totaal circa 14 miljoen patiënten. In alle studies keek men naar zowel het voorspellen van suïcide als het voorspellen van suïcidepogingen middels simulaties van de statistische modellen (1- en 2-stapsscreening in hypothetische populaties van 1.000.000 individuen).

 

Belangrijkste resultaten

De kwaliteit van de gevonden studies was in het algemeen hoog. De meeste modellen scoorden hoog op accuraatheid (> 0,80), d.w.z.: de meeste voorspel- lingen voor suïcide dan wel suïcidepogingen waren correct. De positief voorspellende waarde van de modellen daarentegen was in het algemeen laag (0,01). Per 100 individuen die door het algoritme als suïcidekandidaten werden aangemerkt, zal dat slechts voor één persoon terecht zijn. 

 

Screenshot_2020-05-26_10.07.22.png

  

Hoe zal dit onderzoek ons vak veranderen?

Een belangrijk onderdeel van ons vak is suïcidepreventie. Hoewel er talrijke risicofactoren voor suïcide bekend zijn, laat dit onderzoek wederom zien dat de psychiatrie niet zo gemakkelijk te vangen valt in statistische modellen. De waarde van predictiemodellen voor suïcide is zeer beperkt. Het is belangrijk ons bewust te zijn dat het gebruiken van suïcidepredictiemodellen schijnveiligheid creëert.

 

 

Referentie 

Belsher BE, Smolenski DJ, Pruitt LD, Bush NE, Beech EH, Workman DE, e.a. Prediction models for suicide attempts and deaths: A systematic review and simulation. JAMA Psychiatry 2019; 76: 642-51.

  

Deze post maakt deel uit van de rubriek “Psychiatrie van de Toekomst” in het Tijdschrift voor Psychiatrie, in samenwerking met De Jonge Psychiater (pdf versie)

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!