5 Vragen aan.. Wim Veling

Wim Veling

In deze rubriek “Proud to be Psy”, geïnspireerd op een term van Menno Oosterhoff, laten we iedere twee weken een (jonge) psychiater of AIOS/ASO aan het woord die 5 dezelfde vragen beantwoordt over zijn blik op de psychiatrie en de psychiater. We interviewen psychiaters (i.o.) die elk op zijn of haar manier bezig is om op een positieve manier bij te dragen aan ons vak. Dat kan zijn doordat hij of zij ontzettend goeie patiëntenzorg levert, iets te vertellen heeft over een (eind)referaat of onderzoek, een boeiend maatschappelijk evenement (mede) organiseert of een origineel idee heeft over de richting waarin de psychiatrie zich idealiter zou kunnen of moeten ontwikkelen.

 

 

 

 

 

5 Vragen aan.. Wim Veling

 

1. Vertel eens waar ben je allemaal mee bezig ?

Ik werk als adjunct hoogleraar bij het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG en ben daar psychiater en hoofd behandelzaken van afdeling Psychosen. Sinds 2010 werk ik aan het ontwikkelen van Virtual Reality (VR) toepassingen voor psychose en andere psychiatrische problemen (zie www.vrmentalhealth.nl). Veel psychiatrische aandoeningen hebben te maken met problemen in sociale interacties. Het lastige is dat behandelaars er niet bij zijn in het dagelijks leven. Mechanismen van psychopathologie zijn daardoor moeilijker te onderzoeken, en psychologische behandelingen zijn gebaseerd op incomplete, selectieve en soms onjuiste informatie. VR is een manier om complexe sociale omgevingen in de onderzoekkamer te halen, allerlei sociale interacties live te observeren en problemen met sociale interacties te behandelen. Met een VR bril op ben je midden in een virtuele omgeving, en kan je overal om je heen kijken. De behandelaar kan de virtuele omgevingen veranderen, spannender of gemakkelijker maken.

VR werkt! We hebben inmiddels onderzocht dat mensen met psychosegevoeligheid en mensen met trauma’s in de kindertijd een verhoogde stress reactie hebben in omgevingen met veel onbekende of onvriendelijke mensen en we hebben een VR therapie ontwikkeld voor paranoïde wanen en in een RCT aangetoond dat deze behandeling effectief is. Op dit moment lopen onderzoeken naar het effect van een VR agressietraining voor TBS-ers, sociale cognitie training voor mensen met psychose of autisme, en hebben we een VR relaxatie app gemaakt voor zelfmanagement van stress. VR gaat de komende jaren een grote vlucht maken in de ggz.

 

2. Dat is heel wat ! En waar ben jij trots op ?

Ik ben er trots op samen met een creatief en enthousiast team een bijdrage te leveren aan het ontwikkelen van nieuwe manieren van diagnostiek en behandeling waar mensen met psychose of andere psychiatrische problemen wat aan hebben.

 

3. Heb je vertrouwen in de toekomst van de psychiater?

Collega Sigmund antwoordde op deze vraag: “De mens wordt steeds individueler, veeleisender, kritischer, ontheemder, ontevredener, verwarder, ongelukkiger, impotenter, gefrustreerder, somberder en wanhopiger. Dus ik zie het best wel positief.”

Cynisme daar gelaten, de maatschappij heeft misschien wel meer dan ooit psychiaters nodig die onvermoeibaar uit zijn op de gezondheid en het welzijn van hun patiënten. Luisterend, verstaand, liefhebbend, confronterend, troostend, verdragend. Niet tevreden met diagnostiek, behandelingen en organisatievormen die beter kunnen. Gebruik makend van alle medische, psychologische en sociale kennis om mensen met psychiatrische problemen te helpen. Nieuwsgierig, onderzoekend, kritisch, beschouwend, activistisch en gidsend. Met zulke psychiaters heeft de psychiatrie altijd toekomst.

 

4. Tot slot nog een laatste opmerking ?

Een psychiater moet van heel veel markten thuis zijn. En dat maakt het vak zo mooi!

 

5. En aan wie wil jij het stokje doorgeven en waarom ?

Kees Laban. Hij werkt al vele jaren als transcultureel psychiater en heeft veel onderzoek gedaan naar psychiatrische problemen van asielzoekers. Hij was afgelopen tijd voorzitter van de sectie Transculturele Psychiatrie van de World Psychiatric Association. Ik ben benieuwd hoe het er voor staat met de transculturele psychiatrie in Nederland en de rest van de wereld.

De auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!