De Socialrun is een non-stop estafetteloop van 555km in 48 uur in Nederland. Dit jaar vindt het evenement voor de 10e keer plaats, van 17 t/m 19 september 2021. De Socialrun vraagt aandacht voor de positie van mensen met psychische kwetsbaarheden in de maatschappij. Het evenement heeft als doel om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen voor een meer inclusieve samenleving. Een belangrijk evenement dus, met een belangrijke boodschap, waar wij als De Jonge Psychiaterhelemaal achter staan. Daarom doen we dit jaar voor het eerst mee en gaan we 48 uur lang fietsen, rennen, weinig slapen en kabaal maken voor de psychiatrie!
De slogan van de Socialrun is #meedoeniswinnen. Maar natuurlijk zijn we ook wel weer competitief genoeg dat we, in aanloop naar onze deelname in september, stiekem ook dromen van een mooie eindtijd. En wat is dan een betere trainingslocatie dan de plek waar nog geen eeuw geleden het Olympisch vuur brandde en diverse records op de atletiekbaan sneuvelden?
Hardloper Junus van der Wal deelt zijn ervaringen over de hardloopclinic via hardloopschool Running Holland:
‘Het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dat was de plek waar ons hardloopteam zich op zaterdagmorgen 26 juni verzamelde voor een professionele hardloopclinic. Terwijl om ons heen druk werd opgebouwd voor een festival wat later die dag zou plaatsvinden, werden we door hardlooptrainer Dave Baars van Running Holland klaargestoomd voor de Socialrun. Na een warming-up nam hij de tijd om ons de finesses van het hardlopen bij te brengen. Voor mij persoonlijk was dit een leerzame ervaring. Ik ren toch al best een tijdje, maar had nog nooit feedback gekregen op hoe ik dat precies deed. Er bleken allerlei technieken te zijn. Voor langbenige mensen zoals ik was de truc bijvoorbeeld om de hak verder op te tillen, omdat je dan je been soepeler naar voren kan zwaaien. Nooit bij stil gestaan (no pun intended), maar ik merkte meteen het verschil. Na al deze technische tips te hebben gekregen, sloten we af met een estafetteloop afgewisseld met krachttraining. De truc was om een zo constant mogelijke rondetijd te lopen, en vooral niet op het einde te vertragen. Een nuttige oefening voor als je een heel weekend lang moet gaan rennen: je wil niet de eerste helft van de route al je energie hebben verspeeld, om er vervolgens achter te komen dat je nog ruim 250 kilometer te gaan hebt. Hoe deel je zo’n lange route slim op? Waar moet je qua hardlopen op letten? En wat moet je eten? Ik zal onze super uitgekiende strategie hier verder niet in het openbaar uit de doeken doen, maar we hebben nuttige input gekregen.
Moe maar tevreden begaven we ons naar het dichtstbijzijnde terras om onze negatieve energiebalans aan te vullen met cappuccino’s, groene smoothies, en belegde broodjes. Wie weet, straalt er ook iets van de glorie van het Olympisch vuur af op onze presentaties bij de Socialrun in september? Niet dat het ons om de eindtijd gaat natuurlijk, want hé, #meedoeniswinnen.’
(tekst gaat door onder foto’s)
Steun de Socialrun!
Door uw sponsoring kan De Jonge Psychiater deelnemen aan de Socialrun. Uw bedrijf/instelling verbindt zich aan ons doel en komt in ruil daarvoor op onze website, teampagina en sportkleding te staan, waarin we door Nederland rennen, fietsen en rijden. Met uw bijdrage wordt het bewustzijn voor een inclusieve samenleving vergroot: steun ons en doneer!
Wilt u meer weten over de mogelijkheden tot sponsoring? Neem dan contact op met:
Sanne van der Heijden: 06 14 11 87 77 | [email protected]
Wilt u de Socialrun rechtstreeks sponsoren? Dit kan via kilometersponsoring op onze teampagina: https://www.socialrun.nl/socialrun-2021/teams/team-de-jonge-psychiater/