Verstrikt podcast – De worsteling met suïcide destigmatiseren

microfoon audio opname

microfoon audio opname

Deze podcast gemaakt door Maarten Dallinga zouden we inmiddels een gouwe ouwe kunnen noemen; hij verscheen twee jaar geleden. Toch willen we hem voor degene die hem gemist hebben alsnog onder de aandacht brengen, want de podcast is niets aan relevantie verloren in de tussentijd. Er wordt in Nederland hard gewerkt aan het destigmatiseren van psychische ziekte en het verlagen van de drempel om klachten bespreekbaar te maken. Toch vinden nog veel mensen het moeilijk om over psychische klachten te praten en om ernaar te vragen. De podcast Verstrikt van Omroep Gelderland won in 2020 de Gouden NL award.

 

 

 

 

Maarten Dallinga, ook bekend van zijn recente podcast Zwarte Muisjes, begint zijn podcast door te vertellen over zijn eigen ervaringen met gedachten aan de dood. De eerste aflevering bestaat dan ook uit een gesprek met zijn ouders waarbij hij vertelt dat hij jaren terug met gedachten aan zelfdoding worstelde. Zijn ouders schrikken omdat hij destijds niet aan de bel heeft getrokken. In die tijd schaamde hij zich en praatte er daarom met niemand over. En juist dat taboe op zelfdoding wil hij met deze podcast doorbreken.

 

In de vijfdelige podcast serie worden verschillende personen geïnterviewd. Hoe beleeft iemand zijn eigen suïcidale gedachten, hoe is het om daar een gesprek over aan te gaan, en hoe kun je zo’n gesprek beginnen? Hulpverleners vertellen hoe het voor hen is om personen met zelfdodingsgedachten te helpen. Ook horen we welke impact zelfdoding heeft op naasten en dierbaren.

 

Het fijne van deze podcast is dat er vanuit verschillende invalshoeken naar zelfdoding wordt gekeken waardoor hij voor vele luisteraars interessant is. Maarten Dallinga weet precies de juiste toon te gebruiken om dit onderwerp op een toegankelijke manier te bespreken. Al met al is het een bijzondere podcast met een persoonlijke inslag.

 

Nieuwsgierig geworden? Je kunt de podcast hier luisteren.

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

De auteur

Angela Carlier

Angela Carlier

Meer van deze auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!