Publish & Perish – research on research and researchers

Publish & Perish

Op 30 juni promoveerde psychiater Joeri Tijdink aan de Vrije Universiteit op onderzoek naar de huidige publicatiecultuur in de academische wereld. Ook probeerde hij te achterhalen welke invloed publicatiedruk heeft op wetenschap en wetenschappers.

 

In het eerste deel van het proefschrift richt Tijdink zich met name op de publicatiecultuur onder medische hoogleraren. Er wordt antwoord gegeven op de vraag wat publicatiedruk precies is door het valideren van een meetinstrument hiervoor: de zogeheten Publication Pressure Questionnaire. Ook laat hij zien dat er een relatie bestaat tussen publicatiedruk en burnout verschijnselen. Ongeveer 25% van de Nederlandse hoogleraren heeft ernstige burnout verschijnselen. Daarnaast werd aangetoond dat ondanks hoge scores op emotionele uitputting, veel hoogleraren ontzettend bevlogen personen zijn die opgaan in hun vak. Tevens is onderzocht wat wetenschappers belangrijke belemmerende thema’s vinden in de huidige publicatiecultuur. Zo vinden zij dat onder meer Impact Factors, de oneerlijke verdeling van onderzoeksgeld, auteurschappen, publicatiebias, een enorme focus op kwantiteit in plaats van kwaliteit en overheersende ego’s een belemmerende werking hebben op de huidige wetenschapsbeoefening.

 

 

Wangedrag

Het tweede deel van het proefschrift richt zich op wetenschappelijk wangedrag. In dit karakteronderzoek onder meer dan 500 wetenschappers werd een verband aangetoond tussen wetenschappelijk wangedrag en publicatiedruk en werd gevonden dat Machiavellianistische persoonlijkheidskenmerken gerelateerd zijn aan dit wetenschappelijke wangedrag. Tot slot beschrijft Tijdink (met een knipoog) op humoristische wijze een nieuwe psychiatrische stoornis: Publiphilia Impactfactorius. In het eerder aangehaalde karakteronderzoek werd een clusteranalyse verricht, waaruit deze stoornis werd geclassificeerd. Publiphilia Impactfactorius wordt gekenmerkt door narcistische, psychopathische, manipulatieve en emotioneel instabiele eigenschappen en een sterke focus op citatiescores.

 

Klik hier om het hele proefschrift te bekijken: http://dare.ubvu.vu.nl/handle/1871/54492

 

Ook publiceerde Tijdink speciaal voor deze gelegenheid eenmalig de wetenschapsglossy ‘the Joeri’.

 

Thejoeri full

De auteur

Sanne Claessens

Sanne Claessens

Meer van deze auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!