Congresrecensie: Themadag Psychiatrie & Somatiek

Op dinsdag 5 juli 2022 vond de Psyfar themadag Psychiatrie en Somatiek plaats in Apeldoorn. De dag was ingedeeld in een ochtend met plenaire sessies en twee workshoprondes in de middag. In de plenaire sessies waren de onderwerpen achtereenvolgens: het metabool syndroom, behandeling van delier en gewichtstoename bij psychofarmaca.

 

Wat bij binnenkomst in het congrescentrum vooral direct opviel was het kleine aantal deelnemers, een stuk of dertig. Dit had mogelijk te maken met het feit dat de dag ook online te volgen was en deel van de mensen dus thuis achter hun laptop zat. De lage opkomst maakte ergens een wat ongezellige indruk, maar maakte het geheel wel kleinschalig en informeel.

 

De onderwerpen van de Themadag waren over het algemeen divers, hoewel de eerste en derde plenaire sessies wel wat in elkaars verlengde lagen, namelijk de metabole bijwerkingen van psychofarmaca. Hierbij was de eerste sessie meer gericht op monitoring en de tweede op interventies. Echter voor een themadag met zo’n breed thema als “somatiek” zou het interessanter zijn om wat meer verschillende aspecten te belichten. Over het algemeen waren de sessies een prettige manier om weggezakte kennis over deze onderwerpen weer wat op te halen en daarnaast ook een update te krijgen over recent onderzoek op dit vlak. Interessant hierbij was bijvoorbeeld de MOPHAR studie door GGZ Drenthe, waarbij patiënten die psychofarmaca (gaan) gebruiken via een gestandaardiseerd protocol een somatische en leefstijlanamnese, lichamelijk onderzoek en labonderzoek aangeboden krijgen, waarna een behandeladvies wordt gegeven. Het doel van het onderzoek is om te zien of bepaalde patiëntkarakteristieken gerelateerd zijn aan bijwerkingen van psychofarmaca en welke interventies hierbij zinvol zijn om de fysieke gezondheid van de patiënt te verbeteren. De uitkomsten van de studie worden nog verwacht.

In het middagprogramma waren de twee workshoprondes ingepland, waarbij je zelf een keuze kon maken aan te sluiten bij toxicologie of lichamelijk onderzoek in ronde 1 en labuitslagen of bewegingsstoornissen in ronde 2. Behalve dat de groepen dus kleiner waren, was de opzet van de workshops uiteindelijk niet veel anders dan die van de plenaire sessies: een presentatie, afgewisseld met quiz-vragen per mobiele telefoon. Jammer, want het kleine bezoekersaantal was misschien juist een mooie kans geweest om de workshops nog wat praktischer en interactiever in te steken. In de workshop over toxicologie werden onder andere de verschillende toxidromen en hun kenmerken langsgelopen. De workshop over labuitslagen was interessant maar nogal technisch (voorbeeld van een quizvraag: is de uitslag van het DST/CDT betrouwbaar bij een patiënt met een verlaagd Hb en MCV?), waardoor het niet erg toepasbaar leek voor de klinische praktijk van de gemiddelde psychiater.
Al met al was de themadag een prima manier om je kennis over somatiek, soms toch een wat ondergeschoven kindje in de psychiatrie, weer wat op te halen.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!