House in Motion: online beweegplatform voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

House In Motion

House In Motion

Sinds de coronapandemie zijn we massaal online sportlessen aan het volgen. De onderzoekers van het COFIT-20 (1) onderzoek vroegen zich af of bewegen via een live videobelverbinding ook haalbaar is voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Bewegen is namelijk essentieel voor deze doelgroep om hun mentale- en lichamelijke gezondheid te verbeteren en het is daarom belangrijk dat er ook tijdens een pandemie een mogelijkheid is voor deze doelgroep om mee te doen aan beweeglessen.

 
 
 
 
 
 
 
 

In de COFIT-20 patient preference studie deden 20 deelnemers mee in de interventiegroep en 20 deelnemers in de controlegroep. De deelnemers in de interventiegroep deden 12 weken lang 2x per week een online beweegles (pilates of fitness). Deze beweeglessen werden gegeven door sportdocenten van reguliere sportscholen die een training kregen over lesgeven aan deze doelgroep.

Achtenzeventig procent van de deelnemers was tevreden over de online beweeglessen en vond het gebruiksvriendelijk. Ook benoemde 78% van de deelnemers dat zij zich lichamelijk fitter voelde en 56% voelde zich door de online beweeglessen minder eenzaam. Enkele deelnemers benoemden dat zij deze manier van bewegen als laagdrempelig ervoeren omdat zij in hun eigen omgeving konden starten met sporten en geen mooie sportkleding nodig hadden. Tevens werd er t.o.v. de controlegroep een verbetering in psychologische en lichamelijke kwaliteit van leven gevonden, waarbij moet worden opgemerkt dat er niet gerandomiseerd is en mogelijk sprake is van selectiebias. Naast deze resultaten, waren ook de sportdocenten enthousiast over het lesgeven aan deze doelgroep omdat ze de deelnemers ontwapenend vonden en zij snelle progressie zagen.

Enthousiast geworden door deze resultaten vond het projectteam (een samenwerking van Spat Verandert, Studio Patricia, Dansschool van Harten, Socialrun, gemeente Utrecht, Sport Utrecht, Lister, Altrecht, UMC Utrecht) dat er een vervolg aan moest worden gegeven: het House in Motion project.

 

Wat is House in Motion?

House in Motion is een online platform voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het doel van House in Motion is om mensen met een psychische kwetsbaarheid op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met bewegen door mee te doen aan online sportlessen (pilates, fitness en dans). Dit is belangrijk omdat een deel van deze doelgroep drempels ervaart om naar sportlessen te gaan in een reguliere sportschool (2). Deelnemers volgen de lessen in een kleine vaste groep zodat het mogelijk is om sociale contacten op te doen, vertrouwd te raken met elkaar en ervaringen uit te wisselen. De lessen werken toe naar een moment waarop de deelnemers de stap durven te zetten richting de locatie van de sportaanbieder. Dit doen ze samen met hun groepsgenoten op een stapsgewijze manier waardoor de drempel wordt verlaagd om te gaan sporten op de locatie van de sportaanbieder.

 

Hoe werkt het?

Deelnemers kunnen zich opgeven via de website en krijgen dan een kennismakingsgesprek met een van de sportcoaches waarin ze hun beweegwensen kunnen aangeven en eventuele barrières kunnen bespreken. De sportcoaches zijn van reguliere sportscholen en hebben ervaring met het lesgeven aan mensen met een psychische kwetsbaarheid. Ervaring met sporten is niet nodig. Van half januari tot half maart is deelname gratis!

 

Enthousiast geworden? Kijk voor meer informatie op de website www.houseinmotion.nl

 

Referenties:

  1. Koomen, L. E. M., Velasquez, P., D’Agata, F., Deenik, J., & Cahn, W. (2021). Exercise via Videoconferencing for People with Severe Mental Illness during COVID-19 Times: A Feasibility Study. Advances in Physical Education, 11, 239-245. https://doi.org/10.4236/ape.2021.112019
  2. M.P. Hoogendoorn & E.L. de Hollander – Belemmeringen en drijfveren voor sport en bewegen bij ondervertegenwoordigde groepen – RIVM Briefrapport 2016-0201

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!