Deel 1: Het einde in zicht

Tips&Trics

Sinds een paar maanden werk ik met veel plezier als psychiater bij de Bascule. Dat is mijn eerste baan als psychiater. In de laatste maanden van mijn AIOS tijd heb ik gemerkt dat de opleiding tot psychiater je niet opleidt voor de zoektocht naar je eerste baan. Met proberen en improviseren heb ik, net als de collega’s om mij heen, de vragen waar ik tegen aanliep geprobeerd te beantwoorden en uiteindelijk deze baan gevonden. In een reeks artikelen wil ik samen met enkele redactieleden van deJongePsychiater.nl mijn ervaringen delen over deze laatste fase van het aios zijn en je nieuwe rol als psychiater. Hoe werkt dat solliciteren nu eigenlijk? Waar moet je aan denken bij onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden? En wat verandert er nu allemaal als je klaar bent?

Deel 1: Het einde in zicht – op zoek naar je nieuwe baan


“Bijna klaar met je opleiding” De een denkt dit al ruim een jaar van te voren en de ander realiseert zich pas een paar weken voor het einde van zijn laatste stage dat hij bijna klaar is. Na minsten 10 jaar opleiding is het spannend om niet langer onder supervisie te hoeven werken. Misschien weet je al precies wat je wil gaan doen, maar je zal ook niet de eerste collega zijn die moeite heeft om een keuze te maken: poli of kliniek? Met welke doelgroep wil ik straks werken? En bij welke organisatie? En wat is nu eigenlijk het beste moment om na te gaan denken over wat je na die laatste stage gaat doen? En hoe werkt dat eigenlijk, leiding geven aan een afdeling? Of wil ik nu toch eerst nog die wereldreis maken?

Arbeidsmarkt
Wij psychiaters mogen ons gelukkig prijzen wat betreft onze positie op de arbeidsmarkt op het moment. Hoewel het aanbod van banen voor artsen, en zeker ook specialisten, om ons heen de afgelopen jaren steeds beperkter is geworden, verkeerd de psychiater al enkele jaren in de top van de arbeidsmarktmonitor van Medisch Contact. Met tussen de 5-10 vacatures per 100 vakgenoten geen slechte score. In de laatste monitor van juli 2015 is zelfs een speciale paragraaf geweid aan de hoge vraag naar kinder- en jeugdpsychiaters. Ongeveer 1 op de 5 vacatures voor psychiaters zoekt een kinder- en jeugdpsychiater. Oké, vacatures genoeg dus! Maar hoe maak je nu een keuze in deze “overvloed” en vind je de baan die bij jou past? Nu heb ik het geluk dat mijn vrouw loopbaancoach is en zij gaf mij het volgende advies; een life-saver!

 

De “loopbaanwaarden vacaturemeter”
Doe dit voor je gaat zoeken en trek er maximaal een half uur voor uit:

 1. Zet een kookwekker op 2 minuten (of als modern mens je telefoon)
 2. Schrijf in deze twee minuten alles op wat je in je nieuwe baan zoekt. Paar tips: denk niet alleen de inhoud van de zorg, maar ook aan werktijden, locatie, reistijd, collega’s, loopbaan mogelijkheden, organisatie etc.
 3. De wekker gaat. Wees strikt voor jezelf en voeg ook niets meer toe aan de lijst. Als het echt belangrijk was geweest, had je het waarschijnlijk ook wel in de eerste twee minuten bedacht!
 4. Zet de verschillende items op volgorde van belangrijkheid. Soms helpt het om dit samen met iemand te doen die je kritische vragen kan stellen. (Is je salaris echt belangrijker dan de reistijd? Je wordt altijd heel chagrijnig van file…)
 5. Knip je lijst af bij de belangrijkste 10 items.
 6. Ken aan alle items een puntenwaarde toe. Maak bijvoorbeeld drie groepen met respectievelijk een puntenwaarde van 3, 2 of 1.
 7. Klaar! Scoort een vacature nauwelijks punten op deze lijst dan is hij jouw aandacht niet waard. Kan je niet kiezen, dan helpt deze lijst je om te bepalen welke vacature het beste aansluit bij jouw loopbaan waarden. Want geloof mij, die kan je zomaar uit het oog verliezen!

 

De zoektocht
Door de relatief grote vraag naar psychiaters zijn er veel partijen in deze markt gesprongen. Legio bemiddelingsbureaus zijn geïnteresseerd in jonge klare psychiaters en waarschijnlijk ben jij inmiddels ook al benaderd. Hoewel ik niet veel collega’s ken die via een dergelijk bureau aan een baan zijn gekomen, heb ik nog geen negatieve verhalen gehoord. Echter met een beetje proactieve houding kan je ook veel zelf.

Enkele tips:

 • Wees je bewust van je positie De meeste werkgevers zien je liever komen dan gaan. Je mag dus best kritisch zijn!
 • Praat met collega’s over wat je zoekt in een baan Door met collega’s over je wensen in een nieuwe baan te praten scherp je jouw eigen ideeën over je toekomstige baan aan. Dit helpt je bij toekomstige sollicitatiegesprekken en is tegelijkertijd een effectieve manier van netwerken.
 • Netwerken loont Trek de stoute schoenen aan en bel gewoon een keer naar het afdelingshoofd van de afdeling waar je graag zou willen werken. Laat mensen weten wat je wil. Misschien is er nu geen vacature, maar wie weet heeft hij een gouden tip of kan hij ruimte creëren.
 • Blijf realistisch Je eerste baan hoeft tegelijkertijd ook niet meteen je droombaan te zijn. Je bent nog jong en kan over een paar jaar weer ergens anders werken. Gezien de grote veranderingen in de GGZ kan een nu potentiële droombaan veranderen in een nachtmerrie of andersom.
 • The time is… not now! Wil je nog een reis maken of een jaar iets totaal anders doen, is nu het moment! Langer dan een jaar niet werken als psychiater maakt herregistratie wel moeilijker.
 • Zoek een intervisieclubje Door kennis en ervaring te delen word je snel wijzer

 Tips & Trics deel 1

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!