De anatomie van geluk

Anatomie van geluk

Anatomie van geluk

Wie kent nog die soep reclame uit de jaren ’90 met als slogan; ‘succes is een keuze’? Tegenwoordig leeft bij menigeen precies deze overtuiging. De maakbaarheid van geluk maakt van falen en ongeluk voor velen een loodzware last. Immers; wie niet succesvol en gelukkig is, heeft waarschijnlijk de verkeerde keuzes gemaakt. Er kleeft dus iets paradoxaals aan de opvatting dat geluk maakbaar is. Ongeluk wordt gekoppeld aan schuld. Terwijl ongeluk nu eenmaal bij het leven hoort en een ongelijke verdeling kent. Non-fictie auteurs zoals onder andere Paul Verhaeghe, Dirk de Wachter of de Engelse filosoof Alain de Botton, hebben hierover de afgelopen jaren in verschillende publicaties al hun bespiegelingen gegeven. In fictie is het natuurlijk eigenlijk altijd al een onderwerp geweest; wie kent een interessant en lezenswaardig goed boek waarin de hoofdrolspeler alleen maar succes en geluk ervaart?

 

De anatomie van het geluk thematiseert het probleem rondom de zogenaamde maakbaarheid van geluk in een aangrijpend en meeslepend verhaal rondom Jonathan; een 39-jarige biomedisch wetenschapper die denkt het geluk te zullen vinden zodra hij heeft geleerd hoe hij vrouwen kan verleiden. Dat lijkt hem uiteindelijk goed te lukken. Maar is hij daarna ook gelukkig? 

Met De anatomie van het geluk heeft schrijver, filmproducent en (jonge) psychiater Julius Reynders een boek geschreven in de stijl van Michel Houellebecq. Literatuur waarin de gestoordheid van de moderne tijd prachtig schurend wordt uitgetekend. De wat sullige biomedisch wetenschapper Jonathan leert de fijne kneepjes van het versieren en ontwikkelt zich tot een pick-up artiest met een aardig aantal ‘succesjes’ op zijn ‘scorelijst’. Het is echter de tien jaar jongere Marit – één van zijn ‘overwinningen’ – die zijn leegheid lijkt te kunnen opvullen met zingeving en geluk. Zij is niet slechts een volgende trofee in zijn nieuwe leven als pick-up artiest. Even lijkt geluk inderdaad maakbaar. Maar dan ontneemt de onvoorspelbare loop van het leven de hoop op daadwerkelijke controle over geluk en ongeluk.

In een vlotte meeslepende stijl weet Reynders met zijn verhaal en hoofdrolspeler Jonathan de lezer bij de strot te pakken. Met een sterk plot en invoelbare beelden worden isolement, (seksuele) lust en treurigheid aan elkaar verbonden. De anatomie van het gelukis een erg geslaagd debuut van deze jonge psychiater. Ik kijk uit naar zijn komende werken. 

 

Referentie:
De anatomie van het geluk
Singel uitgeverij: de arbeiderspers
E-book: ISBN: 9789029514811
Paperback: ISBN: 9789029514477

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!