Mentaal op de Kaart

Op Blue Monday, 15 januari 2024, lanceert De Jonge Psychiater beterschapskaarten voor mensen met psychische klachten: Mentaal op de Kaart. Dit wordt gedaan door cabaretière, ervaringsdeskundige en medeinitiatiefnemer Marjolijn van Kooten tijdens haar voorstelling in De Kleine Komedie in Amsterdam.

 

Voor een gebroken been of een hersenschudding sturen mensen elkaar gemakkelijk een beterschapskaartje. In de winkels zijn talloze opties beschikbaar voor zowel lichamelijke als mentale klachten. Toch lijkt er voor het versturen van een kaart naar iemand die het mentaal zwaar heeft een drempel te bestaan. Denk aan een vriend die net opgenomen is geweest, een collega die overspannen thuis zit of een vriendin met angstklachten.

 

Marjolijn van Kooten merkte zelf het verschil. Toen ze een longontsteking had kreeg ze veel beterschapskaarten, bloemen, zelfs een fruitmand. Ze realiseerde zich dat ze die bij haar depressie veel minder had ontvangen. ‘Mensen voelen zich daar ongemakkelijk bij, vragen zich af of iemand wel op een kaartje zit te wachten, of je het wel mag benoemen. Maar een steunend kaartje is altijd welkom.

 

Dat mensen voor mentale klachten minder geneigd zijn een kaartje te versturen kan te maken hebben met dat ze niet zeker weten of die ander wel zit te wachten op een kaartje, ze onzeker zijn over wat te zeggen, en we sowieso minder geneigd zijn om open te praten over mentale klachten. 

 

De Jonge Psychiater wil met het project Mentaal op de Kaart, een samenwerking tussen DJP en een panel met ervaringsdeskundigen, de drempel om een kaart te versturen verlagen. Via de website mentaal.opdekaart.nl kun je een kaartje, ontworpen door kunstenaar en ANIOS psychiatrie Hanneke ten Hag, versturen naar iemand die het mentaal zwaar heeft en een steuntje in de rug kan gebruiken. Je kunt een gratis kaart sturen of een betaalde kaart. Met een betaalde kaart doneer je voor een gratis kaart.

 

Twijfel je wat je op een kaart zet die je wilt sturen naar iemand die het mentaal zwaar heeft? Bedenk: het gaat om het gebaar. Het sturen van een kaartje en daarmee laten weten dat je er voor iemand bent of aan iemand denkt is belangrijker dan de tekst die je er op zet. Lees vooral ook dit artikel met meer tips.

 

Stuur nu een kaart! En help ons de drempel te verlagen door dit bericht te delen met  je netwerk, vrienden en familie.

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!