Pieces of the Puzzle

Promotie

Promotie

Pieces of the Puzzle – Empirical studies on the diagnosis Dissociative Identity Disorder

Op maandag 2 mei promoveerde Eline Vissia, GZ-psycholoog bij TRTC Transit in Ermelo, aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek naar de etiologie van dissociatieve identiteitsstoornis (DIS).

 

Doelstelling proefschrift

Ondanks dat DIS sinds 1980 in de DSM is opgenomen bestaat er een voortdurende discussie tussen aanhangers van het trauma- en fantasiemodel over de etiologie van de stoornis. Dit proefschrift heeft als doel om nieuwe wetenschappelijke informatie te bieden met betrekking tot de etiologie van DIS.

 

Resultaten

Gebruikmakend van psychologische vragenlijsten liet Vissia zien dat personen met DIS het hoogste scoren op traumamaten, gevolgd door personen met posttraumatische stress stoornis (PTSS) en daarna controles (HC). Op lijsten die fantasierijkheid en suggestibiliteit meten werd niet overtuigend verschillend gescoord, hetgeen pleit tegen het fantasiemodel.

Op structurele hersenscans werd gevonden dat mensen met DIS een kleiner hippocampaal volume hebben in vergelijking met mensen met PTSS en HC. Daarbij bleek een negatieve relatie te bestaan tussen traumatisering in de kindertijd en volume en vorm van de hippocampus. Functioneel hersenonderzoek toonde aan dat verschillende persoonlijkheidstoestanden in DIS van elkaar te onderscheiden zijn op basis van een werkgeheugentaak. De trauma gerelateerde persoonlijkheidstoestand had een slechtere taakprestatie en beperkte activatie van het prefrontale-

pariëtale werkgeheugennetwerk. Wanneer personen met DIS vervolgens werden vergeleken met actrices die de stoornis nabootsen, bleek dat er verschil in hersenactiviteit tussen beide groepen zichtbaar was. De actrices presteerden ook beter op de werkgeheugentaak.

 

Conclusie

De bevindingen van dit proefschrift verlenen voornamelijk empirische steun ten gunste van een trauma gerelateerde etiologie van DIS, aldus de promovenda.

 

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eline Vissia: [email protected]

Klik hier voor het proefschrift

Promotie Vissia 640

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!