Negative Symptoms of Schizophrenia

Promotie

Promotie

Negative Symptoms of Schizophrenia: Treatment Options and Evidence from Neuroimaging

Op 1 juni promoveerde Jozarni Dlabac-de Lange aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek naar de neurobiologische achtergrond en behandeling van negatieve symptomen bij schizofrenie.

Veel patiënten die aan schizofrenie lijden, hebben moeite met het nemen van initiatief, weinig energie voor de dagelijkse dingen, spreken weinig en trekken zich terug uit het sociale contact. Deze negatieve symptomen beperken de patiënt in het functioneren en leiden veelal tot blijvende invaliditeit. De behandelmogelijkheden van deze symptomen zijn beperkt en de effectiviteit ervan is gering. Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS) is een relatief nieuwe behandelmethode in de psychiatrie, waarbij specifieke hersengebieden op een non-invasieve manier worden gestimuleerd.

 

In het eerste deel van dit proefschrift wordt een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek naar rTMS-behandeling van negatieve symptomen beschreven. In dit onderzoek leidde een hoogfrequente rTMS-behandeling van beide zijden van de prefrontale hersenschors tot een statistisch significante afname van negatieve symptomen. Deze afname ging gepaard met een toename van hersenactiviteit en hersenmetabolisme in de prefrontale hersenschors.

In het tweede deel van het proefschrift worden twee fMRI-studies naar de neurobiologische achtergrond van negatieve symptomen beschreven. In deze studies vond de promovenda aanwijzingen voor een samenhang tussen expressieve symptomen, zoals spraakarmoede en weinig mimiek in de gelaatsuitdrukking, en afwijkingen in de frontale hersenschors bij het uitvoeren van een sociale cognitie-taak. Sociaal-emotionele terugtrekking bleek samen te hangen met afwijkingen in de pariëtale hersenschors tijdens een planningstaak. Deze twee soorten negatieve symptomen worden dus waarschijnlijk veroorzaakt door stoornissen in verschillende hersengebieden.

Neem voor meer informatie contact op met Jozarni: [email protected]

Klik hier voor het proefschrift

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!