5 Vragen aan.. Christiaan Vinkers

In deze rubriek “Proud to be Psy”, geïnspireerd op een term van Menno Oosterhoff, laten we iedere twee weken een (jonge) psychiater of AIOS/ASO aan het woord die 5 dezelfde vragen beantwoordt over zijn blik op de psychiatrie en de psychiater. We interviewen psychiaters (i.o.) die elk op zijn of haar manier bezig is om op een positieve manier bij te dragen aan ons vak. Dat kan zijn doordat hij of zij ontzettend goeie patiëntenzorg levert, iets te vertellen heeft over een (eind)referaat of onderzoek, een boeiend maatschappelijk evenement (mede) organiseert of een origineel idee heeft over de richting waarin de psychiatrie zich idealiter zou kunnen of moeten ontwikkelen.

 

 

5 Vragen aan.. Christiaan Vinkers

 

1. Vertel eens, waar ben je allemaal mee bezig?

Ik ben op dit moment de laatste hand aan het leggen aan een boek over de zin en onzin over antidepressiva samen met Roeland Vis, een ziekenhuisapotheker. Het boek zal dit jaar verschijnen bij Uitgeverij Balans. We zijn er al een tijd mee bezig, maar door de recente commotie over het boek van Peter Götzsche komt het boek denk ik op een goed moment om nuance in het debat te brengen. Patiënten hebben recht op eerlijkheid over de voordelen en nadelen van antidepressiva zonder een juichstemming maar ook zeker zonder onnodige angst aan te praten.

 

2. Dat is heel wat! En waar ben je trots op?

Een project waar ik op dit moment erg trots op ben is het acute boekje psychiatrie waar ik aan meeschrijf samen met Jurjen Luykx, Joeri Tijdink, Lot de Witte en Wanda Tempelaar. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de NVvP en zal dit jaar verschijnen. Met medewerking van meer dan honderd Nederlandse experts is het echt een mooi geheel geworden met concrete adviezen over alle onderwerpen die relevant zijn voor de psychiatrie. En het zal online sowieso vrij toegankelijk zijn, zodat we kennis met elkaar kunnen delen.

Een ander project waar ik trots op ben is de oprichting van STRESS-NL, een nationaal stressnetwerk in Nederland om alle stressonderzoekers samen te brengen. Mede mogelijk gemaakt door De Jonge Akademie van de KNAW, en ik denk dat daar qua onderzoek echt de toekomst ligt: samenwerking en het open en transparant delen van onderzoeksplannen en -resultaten.

 

3. Heb jij vertrouwen in de toekomst van de psychiatrie?

Er mag denk ik zeker vertrouwen zijn in de toekomst van de psychiatrie. Er zijn veel uiteenlopende meningen binnen de psychiatrie, maar dat mag. Wat ik goed vind is dat er zoveel psychiaters bezig zijn met initiatieven om de kwaliteit van leven van onze patiënten te vergroten. De uitdaging is om alle stromingen en opvattingen binnen de psychiatrie te verenigen en een plek te geven. Zoals Rümke reeds schreef in zijn Psychiatrie deel 1 (een aanrader!) bestaat er niet zoiets als eenvoudige psychiatrie.

 

4. Tot slot nog een laatste opmerking?

Ik hoop dat steeds meer jonge enthousiaste psychiaters van zich laten horen over de toekomst van het vak en de richting waar we op moeten. Als grootste medisch specialisme is de stem van de toekomst ontzettend belangrijk. Wij hopen met De Jonge Psychiater daar ook een platform voor te bieden, inmiddels is de redactie al uitgegroeid tot een grote enthousiaste club mensen. Iedereen die interesse heeft in De Jonge Psychiater kan altijd contact met een van ons zoeken.

 

5. En aan wie wil je het stokje doorgeven en waarom?

Menno Oosterhoff

Geschreven door:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!