Congresrecensie: Psyfar cursus bewegingsstoornissen

Op 17 november vond de cursus bewegingsstoornissen van Psyfar plaats. De andere deelnemers bestonden uit mede-psychiaters, geriaters en specialisten ouderengeneeskunde, artsen verstandelijk gehandicapten en verpleegkundig specialisten. Dit stemt optimistisch met het oog op de patiënten in ons land, gezien de leergierigheid en motivatie van behandelaren die met psychofarmaca te maken hebben in al deze gelederen. Als psychiater, op zoek naar verdieping, had de brede samenstelling wel nadelen wat betreft de inhoud van de cursus zelf.

 

De cursus werd gegeven door een zeer ervaren en gemotiveerde verpleegkundig specialist die ons eerst door de -op het oog- open deuren leidde [Bij acute extrapiramidale bewegingsstoornissen is er sprake van een dosisprobleem: de dosis verlagen of kritisch nadenken of dat antipsychoticum nog wel geïndiceerd is betreft stap 1], die echter in de praktijk nog wel eens vergeten worden. Gaandeweg werden er per acute bewegingsstoornis (parkinsonisme, acathisie, dystonie en myoclonie) kenmerken en beleid besproken, waarna dit volgde voor de meest voorkomende tardieve bewegingsstoornissen. De theorie werd geïllustreerd met -hoewel deels gedateerde- duidelijke en goed bruikbare video’s.

 

Er werden ook andere handige wetenswaardigheden verteld, die mogelijk wel meegenomen kunnen worden in de afwegingen bij de keuze van een middel voor de individuele patiënt:

De kans op een tardieve dyskinesie is ongeveer gelijk bij een eerste generatie antipsychoticum in vergelijking tot een tweede generatie antipsychoticum, omdat dit meer samenhangt met individuele kwetsbaarheid dan met de receptoraffiniteit of dosis van het middel.], of bij wel of niet staken hiervan [De kans op een tardieve dyskinesie neemt met elk jaar van antipsychoticagebruik met 2-5% toe, maar na 8 jaar stabiliseert die kans waarna er nog maar zelden een nieuwe tardieve dyskinesie optreedt].

 

Met name op het gebied van de tardieve dyskinesieën waren er naast de belangrijke eerste behandelstappen (Medicatie verlagen of staken mogelijk? Anticholinerge load te verlagen?) voor mij toch een aantal nieuwe tips [Na verlaging van een antipsychoticum kunnen ook juist onttrekkingsdyskinesieën ontstaan: informeer de patiënt over deze mogelijke toename. Deze nemen binnen 6 weken weer af. En: Ook voor Ginko Biloba-extract 240 mg is er enige wetenschappelijke evidentie dat dit kan bijdragen aan de behandeling van tardieve dyskinesieën. Bovendien is dit zonder recept verkrijgbaar]. Interessant vind ik ook dat het ontstaan van tardieve dyskinesieën geassocieerd is met cognitieve achteruitgang, ook als gecorrigeerd wordt voor de leeftijd.

 

Bij deze cursus miste ik als psychiater echter de verdieping en had ik gehoopt op meer farmacodynamisch uitpluizen naar wat er bekend is over onderliggende (ontstaans-)mechanismen van tardieve bewegingsstoornissen. Met meer etiologisch inzicht is het beter mogelijk om per patiënt te beredeneren wat er nodig is, in plaats van slechts volgens bovenstaande (hoewel zeer nuttige) gestandaardiseerde handvatten te werken.

 

Maar, al met al, was het een zeer praktische en toegepaste cursus, met zowel diagnostische handvatten, klinische tools en illustratieve video’s die de theorie ondersteunen. Voor psychiaters is voor toekomstige edities wellicht een extra vragenuurtje aan een klinische farmacoloog of apotheker met affiniteit voor psychofarmaca een waardevolle aanvulling.

 

Naslagwerken en video’s:

Vandewalle W, Boon E, Sienaert P. Bewegingsstoornissen door antidepressiva en stemmingsstabilisatoren. Tijdschr Psychiatr. 2015;57(2):132–7.

J Morgan KS. Drug induced tremors. Lancet Neurol. 2005;4:866–76.

Harten P van. Bewegingsstoornissen door antipsychotica, diagnostiek en behandeling (book). 2000.

www.bewegingsstoornissenindepsychiatrie.nl

De auteur

Welmoed Krudop

Welmoed Krudop

Meer van deze auteur

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een update over de nieuwste artikelen van De jonge psychiater

Gerelateerde artikelen
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!